StoryEditor

Útok na bezpečnostný úrad: Polícia zhabala ďalšie servery

Polícia včera zasahovala u prevádzkovateľa stránky websupport.sk a zhabala všetky servery. "Bolo tak poškodených našich vyše 3 500 klientov a vzniknutá škoda je obrovská," informuje prevádzkovateľ na svojej stránke. Zásah polície súvisí údajne s vlaňajším útokom hackerov na Národný bezpečnostný úrad. "Je to výsledok dlhodobého dokazovania, najmä znaleckého skúmania a spolupráce FBI. Preverovali sa viaceré skutočnosti, zaisťovali dôkazy. Výsledky viac ako ročného dokazovania viedli nevyhnutne k tomuto úkonu," povedal pre HN špeciálny prokurátor Ján Šanta.

Polícia včera zasahovala u prevádzkovateľa stránky websupport.sk a zhabala všetky servery. "Bolo tak poškodených našich vyše 3 500 klientov a vzniknutá škoda je obrovská," informuje prevádzkovateľ na svojej stránke. Zásah polície súvisí údajne s vlaňajším útokom hackerov na Národný bezpečnostný úrad.
"Je to výsledok dlhodobého dokazovania, najmä znaleckého skúmania a spolupráce FBI. Preverovali sa viaceré skutočnosti, zaisťovali dôkazy. Výsledky viac ako ročného dokazovania viedli nevyhnutne k tomuto úkonu," povedal pre HN špeciálny prokurátor Ján Šanta. Počas vyšetrovania podľa neho zistili, že niektoré servery boli "zneužité, do takej miery, že ich skutoční prevádzkovatelia neparticipovali na trestnej činnosti". Šanta očakáva, že obvinených bude viac osôb. Situáciu nechcel bližšie komentovať hovorca Národného bezpečnostného úradu Ivan Goldschmidt. "Polícia koná v rámci svojich právomocí, a čo a ako robí, je na nich."
V priebehu dňa polícia kontaktovala majiteľa servera, aby umožnila sprevádzkovať stránky, ktoré s prípadom nesúvisia. To potvrdil aj prevádzkovateľ stránky websupport.sk. "Polícia nám sľúbila vrátiť päť najdôležitejších serverov. K obnoveniu všetkých služieb by teda malo dôjsť dnes v noci, najneskôr zajtra." Príčinu zhabania serverov prevádzkovateľ nepozná. Vzniknutú škodu chce vymáhať. "Je nepredstaviteľné, aby polícia zhabala servery komerčného webhostingu bez upozornenia, prípadne žiadosti o informácie o klientovi, ktorý porušil zákon."

Čo sa stalo pred rokom
Útok hackerov na NBÚ preukázal na veľmi slabé zabezpečenia tejto inštitúcie. Hackeri skopírovali 36 tisíc e-mailov priamo zo systému NBÚ. Podľa úradu pri útoku hackerov neunikli utajované skutočnosti. Napadnuté mali byť len verejné servery. Úrad útok vyhodnotil ako formu bezpečnostného zlyhania. Polícia v snahe zistiť podrobnosti zhabala server Onyx, na ktorom boli prevádzkované servery hysteria.sk a kyberia.sk. O deň neskôr prišla odveta hackerov -- od internetu boli odrezané servery NBÚ. Úrad to označil za výsledok údržby serverov. Onedlho prišlo ĽS-HZDS so zámerom odvolať šéfa bezpečnostného úradu Aurela Ugora. Ten sa neskôr sám vzdal funkcie. Vystriedal ho nominant ľudovcov František Blanárik.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 21:53