StoryEditor

Rozprava o poisťovniach pomohla demaskovať skutočné záujmy poslancov

24.10.2007, 16:32
Autor:
TASRTASR

Vyše trojhodinová rozprava poslancov k novele zákona o zdravotných poisťovniach bola podľa ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča "o ničom" a pomohla "demaskovať" skutočný záujem niektorých poslancov.
"Niektorí diskutujúci sa naplno demaskovali - pod výrokmi sa skrýva ich záujem - zisk, nič iné len zisk," konštatoval Valentovič v úvode svojho vystúpenia.
Poisťovne dnes môžu investovať štyri percentá do svojho majetku a to podľa neho stačí na to, aby sa nedalo hovoriť o podnikateľskom riziku. "Existujú daňové raje, raje pre turistov, na Slovensku je zdravotno-poisťovací raj. Preto sa tak dlho o tom bavíme," uviedol šéf rezortu zdravotníctva. Argumentoval aj štúdiou z Kanady, kde je "socialistické zdravotníctvo" a ktorá dokázala, že keby polovicu štátnych nemocníc premenili na súkromné ziskové zariadenia, zaplatili by ročne zhruba o 3,6 miliardy dolárov viac.
"Kanada ročne míňa 120 miliárd dolárov na zdravotnú starostlivosť a štúdia dokázala, že na zisk orientované zariadenia majú o 19 percent vyššie ceny ako tie neziskové. V ziskových nemocniciach je o dve percentá vyššia úmrtnosť ako v neziskových," uviedol.
Minister argumentoval aj Maďarskom, kde tiež "nechcú ísť na to, aby niekto spravoval tie peniaze a aby sa nedostali do toho, že nejaká holandská spoločnosť bude spravovať ich majetok," uzavrel Valentovič.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. apríl 2024 21:44