AP/TASR
StoryEditor

Korčok: Podpora Ukrajiny musí byť našou hlavnou prioritou

12.04.2022, 17:25
Autor:
TASRTASR
Ministri sa v utorok zhodli, že bezprecedentná agresia Ruska voči Ukrajine stavia Európu pred možné výzvy.

Podpora Ukrajiny vo vojensko-obrannej i hospodárskej oblasti musí byť hlavnou prioritou Európskej únie.

Povedal to v utorok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok, ktorý zároveň vyjadril podporu budúcemu českému predsedníctvu v Rade Únie.

"Náš východný sused je trestaný za to, že si slobodne zvolil, kam chce patriť," povedal Korčok. Slovensko podľa neho podporuje integračné ambície Ukrajiny.

"Naša podpora Ukrajine, a to aj vo vojensko-obrannej a hospodárskej oblasti, musí byť hlavnou prioritou Európskej únie," dodal.

Ministri zahraničných vecí skupiny Central 5 (C5) sa stretli na zámku Štiřín pri Prahe, uviedlo české inisterstvo zahraničných vecí v oficiálnej tlačovej správe. Témami rokovania boli pandémia ochorenia Covid-19, ruská agresia voči Ukrajine a budúce české predsedníctvo v Rade Únie, ktoré Česko prevezme od júla tohto roka.

Ministri sa v utorok zhodli, že bezprecedentná agresia Ruska voči Ukrajine stavia Európu pred možné výzvy.

"Ukrajinu musíme podporovať v ceste za členstvom, čo je politické rozhodnutie, ktoré sa nesmieme báť vykonať," povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

Partneri sa takisto zhodli, že blížiace sa české predsedníctvo v Rade EÚ bude náročné, dodáva komunikačný odbor ministerstva.

"Som presvedčený, že české predsedníctvo bude úspešné, aj keď sme sa ocitli v mimoriadne náročnom období. Slovenská republika našich kolegov podporí všetkými možnými spôsobmi," uviedol Korčok.

Lipavský takisto povedal, že plánuje zorganizovať medzinárodnú darcovskú konferenciu a zamerať tak priority českého predsedníctva okrem iného na povojnovú pomoc Ukrajine.

Skupina C5, ktorú tvoria Česko, Slovensko, Maďarsko, Rakúsko a Slovinsko, vznikla v roku 2020, pripomína Ministerstvo zahraničných vecí ČR. Cieľom bola užšia spolupráca týchto krajín v boji proti pandémii.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:16