StoryEditor

Vedeli o mne všetko, hovorí o ŠtB Tibor Mikuš

Komunistická Štátna bezpečnosť chcela pre svoje služby získať aj súčasného trnavského župana a poslanca ĽS-HZDS Tibora Mikuša. Podľa zverejnených materiálov Ústavu pamäti národa ho ŠtB evidovala ako kandidáta tajnej spolupráce pod krycím menom Dan. "Čo už s tým spraviť. Bol som šéfom technickej kontroly v jadrovej elektrárni a aj tam táto zložka pôsobila," netajil sa Mikuš. Vylučuje však, že by s ŠtB spoluprácu podpísal. "Otvorene som im povedal, že s nimi nechcem nič mať. Povedal som, že radšej budem kopať kanály, ako s nimi spolupracovať." Od jedného z vtedajších eštebákov, ktorý k nemu chodil trénovať karate, sa v roku 1990 dozvedel, že vedeli o ňom všetko -- aj to, komu písal, s kým telefonoval. Spomenul si aj na jeden "brutálny" pokus ŠtB. "Keď som cestoval do Nemecka na jedno technické rokovanie, vytiahli ma z vlaku a dôkladne ma prehľadali. Cielene hľadali peniaze, mal som vtedy navyše 330 mariek, tak to bol veľký problém."
Ľudia z diplomacie
Šéf ústavu pamäti národa Ivan Petranský hovorí, že kandidáti tajnej spolupráce boli ľudia, ktorých si ŠtB vytypovala, a potom ich preverovali. "Keď sa ukázalo, že sú vhodní na spoluprácu, tak sa z nich mohli stať tajní spolupracovníci, čiže agenti." Medzi kandidátmi s krycím menom Maja sa objavilo aj meno Mária Krasnohorská. Osoba s rovnakým menom pracuje ako generálna riaditeľka sekcie medzinárodných organizácií a rozvojovej pomoci na ministerstve zahraničných vecí. "Ste prvý, čo mi to oznamujete. Neviem to ani sebe ani vám vysvetliť. Mám všetky previerky a naozaj o tom nič neviem."
Podobne reagoval aj jej rezortný kolega Igor Brexa, ktorý vedie právnu a konzulárnu sekciu. Rovnaké meno sa totiž nachádza v registračných protokoloch ako preverovaná osoba. "Hovoríte mi informáciu, ktorú ja nemám. K tomuto sa vyjadrovať nebudem z dôvodov, ktoré určite pochopíte." Podľa Petranského bola kategória preverovaná osoba o niečom inom. "Viac bolo tých prípadov, kedy sa z preverovaných osôb stali určitým spôsobom nepriateľské osoby pre režim."
Kubiš: Odmietol som
ŠtB mala záujem aj o súčasného ministra zahraničných vecí Jána Kubiša, ktorého viedli ako dôverníka pod krycím menom Alaro. "Pracoval som na zastupiteľských úradoch v zahraničí, na ktorých aktívne pôsobili príslušníci ŠtB a chceli ma získať, ja som však spoluprácu odmietol," povedal Kubiš pre HN.
Ako agent je vedený aj bývalý riaditeľ jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice Viliam Ziman. "Nevedel som o tom, ale určite som spolupracoval, lebo mali u nás vlastný útvar ochrany a obrany podniku," povedal HN. Na spoločných poradách sa podľa neho zaujímali aj o to, kde a kedy nastal výpadok dodávok elektriny či poruchy elektrární. V súčasnosti pracuje pre ministerstvo hospodárstva ako podpredseda rady správcov v Národnom jadrovom fonde.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 22:16