StoryEditor

Mikolaj chce školy spájať, nie rušiť

Počet vysokých škôl na Slovensku by mal v najbližších rokoch klesnúť. Po signáloch o rušení škôl minister školstva Ján Mikolaj (SNS) včera spresnil, že rezort nechce školy rušiť, ale motivovať na spájanie.

Tlak na univerzity vytvorí rezort cez podmienky na zadelenie škôl do troch stupňov - odborné, vysoké a univerzitné. Kritériá budú podľa ministra Mikolaja veľmi prísne. "Pre univerzity budú platiť podobné podmienky ako pre bývalé výskumné univerzity," vyhlásil pre HN. Študenti, ktorí dnes študujú na jednej škole tak už v roku 2010 môžu študovať na škole inej - väčšej, a to bez toho, aby čo i len pohli prstom.
Finančné "násilie"
Mikolaj sprísnené kritériá vysvetľuje na príklade: "Pre vysokoškolského pedagóga by malo byť učenie tretina a veda a výskum dve tretiny práce." Podľa nových pravidiel budú školy bojovať o začlenenie medzi odborné, vysoké a univerzitné školy. Univerzity dostanú podľa Mikolaja výrazne viac peňazí, odborné školy v spodnej časti rebríčka zase najmenej. Navyše budú môcť poskytovať len bakalárske tituly. Školy, ktoré budú chcieť postúpiť medzi vysoké školy a univerzity, budú musieť presvedčiť kvalitnými vedeckými výkonmi. "Keď zistia, že na to nemajú - samy usúdia, že sa musia spájať." Zlučovanie škôl podporuje aj viceprezident Slovenskej rektorskej konferencie a rektor Žilinskej univerzity Ján Bujňák. "Darí sa to v Európe, u nás to treba trochu ekonomicky potlačiť." Školy by mali byť podľa neho napríklad motivované "odmenou" za fúziu vo výške minimálne 40 miliónov korún.
Mestské univerzity
V otázke budúcnosti škôl panuje medzi rektormi rozkol. Väčšina sa síce zhoduje na tom, že škôl je na Slovensku priveľa, žiadny z nich však nepovažuje za prebytočnú práve tú jeho. Niektorí by chceli presadiť princíp - jedno mesto, jedna univerzita, iní stiahnuť vysoké školy z okresných miest. Len máloktorý rektor si dnes vie predstaviť zlúčenie s inou školou. "Ak by to viedlo k vyššej kvalite a zlepšeniu situácie pre študentov aj pedagógov, prečo nie," hovorí Eduard Kostolanský, rektor jednej z dvoch trnavských univerzít - Univerzity sv. Cyrila a Metoda. Jedinú košickú univerzitu pripúšťa aj rektor Technickej univerzity v Košiciach Anton Čižmár. "Ale musí to vychádzať z vnútornej potreby zúčastnených škôl."
Koaliční aj opoziční politici považujú dobrovoľné spájanie škôl za krok správnym smerom. "Treba vytvoriť také podmienky, aby samy vysoké školy zistili, že sa majú spájať," hovorí poslanec František Devínsky (SDKÚ-DS). Liekom pre vysoké školstvo je podľa Ľudmily Muškovej (ĽS-HZDS) rozdelenie škôl podľa kvality. Otázku potrebnosti škôl potom vyrieši trh. "Kvalita bude najlepším prostriedkom, aby sa škola diskvalifikovala, pokiaľ nemá úroveň," dodáva Mušková. Väčší "vietor" by teda mali priniesť sprísnené akreditačné podmienky. Komisia, ktorá by mala v nasledujúcich dvoch rokoch rozhodnúť o začlenení vysokých škôl, zatiaľ čaká na zoznam nových podmienok.

Mestá a vysoké školy:
Bratislava - 5 verejných, 4 súkromné a 2 štátne
Košice - 3 verejné a 1 súkromná
Trenčín, Prešov - 1 verejná a 1 súkromná
Banská Bystrica, Trnava, Nitra - 2 verejné
Žilina, Ružomberok, Komárno, Zvolen - 1 verejná
Liptovský Mikuláš - 1 štátna
Dubnica nad Váhom, Skalica, Skalica - 1 súkromná

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. október 2024 09:31