StoryEditor

Gašparovič pre HN: Môj vzťah k Smeru? Spájajú nás priority

Minulý týždeň oslávil štvrtý rok vo funkcii hlavy štátu. Tvrdí, že Slovensku má ešte čo ponúknuť, s potvrdením ďalšej kandidatúrysa však neponáhľa. Ivan Gašparovič

Je rok do prezidentských volieb. Snažíte sa viac si dávať pozor, aby ste si svojimi výrokmi niekoho nepohnevali?
Často sa cez médiá dostávali von názory, že prezident je blízko k politickej strane Smer-SD a že je stranícky. Opak je pravdou. Nikdy som v tejto funkcii neinklinoval k žiadnej politickej strane. Je však pravdou, že časť môjho volebného programu je blízka programu koalície, najmä programu Smeru. Práve on má ako prioritu sociálnu politiku, a práve k sociálnej politike mám blízko. Toto je môj vzťah k strane Smer. Samozrejme, Smer je silná politická strana a priazeň takejto strany k prezidentovi je aj z môjho pohľadu braná veľmi pozitívne.

Nesúvisí tá kritika, že prezident nič nerobí, s tým, že navonok často pôsobíte, akoby ste nemali vlastný názor? Nemali by ste razantnejšie vystupovať v niektorých otázkach?
Nemyslím si. Jedným z mojich cieľov bolo nemiešať sa do politických sporov. Úlohou prezidenta je hľadať konsenzus medzi politikmi. Pokiaľ šlo o otázky, kde bolo treba spraviť jasný výstup – v oblasti zahraničnej politiky alebo medzi NR SR a vládou – vždy som sa konkrétne vyjadril. Či už šlo o radary alebo našu účasť v Iraku či Kosove. Vystúpil som na pôde Bezpečnostnej rady OSN, ale aj v Európskom parlamente. Vždy šlo o konkrétne výstupy s mojimi názormi.

Smerom k domácej politike bolo takých vyjadrení pomenej.
Ale veď v domácej politike pre prezidenta sú mantinely dané v otázkach prijímania zákonov. Otázka je aj to, ako moju prácu vnímajú médiá. Či sa zaujímajú len o to, či som sa zúčastnil na nejakých pretekoch alebo som bol vo svojom voľnom čase na futbalovom zápase a ostatné ich nezaujíma. Z takejto optiky to môže vyzerať, že prezident je menej aktívny. Skúste mi povedať, kedy som mal zasiahnuť a nič som neurobil.

Nebolo by namieste, keby ste vystúpili napríklad, keď Ján Slota urazil maďarskú ministerku zahraničných vecí, keď maďarský národný symbol označil za „šaša na koni“?
Pán Slota je politik a predseda strany. Každý politik si vytvára priestor pre svoje pôsobenie, každý je zodpovedný za svoje konanie. Ja som nie raz hovoril, aby sme nevytvárali podmienky, ktoré môžu Slovensko poškodiť v zahraničí. Ja nie som arbiter, aby som rozhodoval o veciach, ktoré sú mimo prezidenta.

 


Kompletný rozhovor nájdete v zajtrajších Hospodárskych novinách.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 21:46