StoryEditor

Osud signatárov výzvy na zmenu je stále nejasný

17.03.2008, 11:05
Autor:
SITASITA
Aktualizované 16:20 | Súd SDKÚ-DS dnes neoznámi verdikt nad signatármi výzvy Nastal čas na zmenu novinárom a ani vylučovaným. Rozhodnutie súdu im bude doručené písomne. Odvolať sa proti nemu budú môcť na jeseň v roku 2010, kedy bude najbližší kongres strany.

Novinárov o tom informoval doterajší bratislavský krajský predseda strany a signatár výzvy Valentín Mikuš. „Nebolo mi umožnené nahliadnuť do spisu. Neviem vôbec, čo proti mne majú. Uznesenie, ktorými ma Prezídium navrhlo na vylúčenie, som do dnešného dňa v písomnej forme nevidel,“ vyhlásil Mikuš. Zajtra sa zíde bratislavská krajská konferencia strany. Mikuš na ňu môže prísť, ale len ako hosť, pretože je pozbavený členských práv. Mikuš spolu s ďalšími niekoľkými signatármi výzvy dnes podal podnet na Ústavný súd SR pre porušenie ľudských práv. „Žiadne stanovy nemôžu mať prednosť pred ľudskými právami,“ tvrdí. Medzi tými, ktorým hrozí vylúčenie, je aj poslanec Národnej rady SR Martin Kuruc, bratislavský krajský šéf strany Valentín Mikuš, jeho podpredseda Branislav Zahradník.

Pred centrálu SDKÚ-DS prišlo vylučovaných podporiť približne 80 ľudí s transparentmi. Dnešný protest podporovateľov signatárov výzvy Nastal čas na zmenu v priebehu rokovania súdu SDKÚ-DS podľa poslanca NR SR Pavla Freša vyzerá, ako by ho organizovala PR agentúra. „Sami ste videli, ako sem prišli ľudia s transparentmi. Na mňa to pôsobilo ako organizovaná vec PR agentúrou," vyhlásil Frešo pred novinármi. Zároveň zdôraznil, že členovia strany, ktorí majú trochu zodpovednosti, nie sú v stave prispievať k zrážaniu značky SDKÚ-DS v spoločnosti. „Pokiaľ vidíte ľudí s transparentmi jednou rukou namaľovanými a skandujú nejaké heslá, takáto vec nemá v straníckych centrálach pamätníka,“ dodal. Súd SDKÚ-DS je podľa Freša nezávislý orgán. „Bol dnes riadne zvolaný. Riadne rokuje,“ uviedol. Zároveň dodal, že neverí, že jediným nestranným členom súdu bol jeho predseda Jozef Hrabina, ktorý na protest rokovanie opustil a tvrdí, že rokovanie súdu na dnes nezvolal. 

Signatári 5. marca zverejnili výzvu, v ktorej uviedli, že vo vedení SDKÚ-DS nastal historický čas na zmenu. SDKÚ-DS musí prejaviť modernosť a otvorenosť. Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že zmena je potrebná napriek tomu, že "počas jedného desaťročia sa vďaka SDKÚ–DS a Mikulášovi Dzurindovi na jej čele zmenilo Slovensko na úspešnú a demokratickú krajinu." 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 13:39