StoryEditor

Poľnohospodári stoja za Jureňom

22.11.2007, 13:07
Aktualizované 14:30 | Podľa poľnohospodárov treba hodnotiť Jureňovu prácu, odbornosť a výsledky, nie politikárčenie, ktorého sa má stať obeťou.
Predseda vlády Robert Fico oficiálne vyzval ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu (ĽS-HZDS), aby dobrovoľne odstúpil z funkcie. Pokiaľ Jureňa odmietne odstúpiť, premiér je pripravený podať  v piatok prezidentovi návrh na jeho odvolanie. "V tejto chvíli nemám inú možnosť," hovorí predseda Smer-u.

Na stranu ministra sa postavil Zväz poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností. Podľa nich je na Jureňu vyvíjaný nenáležitý politický tlak. Zväz vyhlásil, že "Minister Jureňa po niekoľkých rokoch, kedy bolo poľnohospodárstvo zanedbávané a podhodnotené, dosiahol výrazné úspechy a pozdvihol poľnohospodárstvo na úroveň porovnateľnú s Európou. Treba hodnotiť jeho prácu, odbornosť a výsledky a nie politikárčenie, ktorého sa má stať obeťou."

Premiér tvrdí, že odvolaním ministra reaguje na nečinnosť ĽS-HZDS, ktorá v prípade neponúkla žiadne riešenie. "Som si plne vedomý dôsledkov, ktoré moja žiadosť a navrhovaný postup môžu mať na činnosť a existenciu súčasnej vládnej koalície, ale musím reagovať na nečinnosť a neschopnosť ĽS HZDS prijať k tomuto pozemkovému škandálu zásadný postoj a vyvodiť z neho personálnu zodpovednosť," hovorí predseda vlády. Za svoju hlavnú úlohu považuje "garantovať ľuďom, že takéto škandály sa nebudú zametať pod koberec."

Na otázku, či sa Robert Fico nechystá odvolať riaditeľa pozemkového fondu Miloslava Šebeka, premiér hovorí: "Šebek nastúpil až po podpise podozrivých zmlúv." Kým námestník riadieľa fondu Branislav Bríza minulý piatok odstúpil z funkcie, Ficovi to nestačilo a žiadal Mečiarovo hnutie o ďalšie kroky. Líder ľudovcov sa k prípadnému odchodu Jureňu doteraz nevyjadril.

Odpočet doterajšej práce ministra Jureňu

Pôsobenie ministra Jureňu hodnotia rôzne

Ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu, ktorého premiér Robert Fico vyzval aby odstúpil, najviac chvália, ale zároveň aj kritizujú za to isté - za priame platby farmárom. Počas jeho pôsobenia na čele rezortu totiž poľnohospodári dostávajú z fondov únie, ako aj zo štátneho rozpočtu najviac peňazí. „Pričinil sa a bol úspešný v tom, že farmári po prvý raz za jeho vedenia rezortu dostali maximálne možné priame platby na podporu svojho podnikania,“ uviedol predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivan Oravec. Podľa neho sa Jureňa vyznačuje tým, že podporuje „revitalizáciu chovu hovädzieho dobytka, ba celej živočíšnej, ako aj rastlinnej výroby.“

Poslanec, člen výboru Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Pavol Frešo (SDKÚ-DS) však presadzovanie priamych platieb farmárom považuje za negatívnu vec. „Minister Jureňa zlyháva. Lebo v čase, keď pracuje na mechanizme zvýšovania priamych platieb poľnohospodárom, na Slovensku sú ceny potravín historicky najvyššie,“ zdôraznil Frešo.

Jureňa bol rýdzim politickým nástrojom tejto vlády," myslí si predstaviteľ združenia ekologických organizácií Ekofórum Juraj Smatana. Podľa neho sa Jureňovi „podarilo ovládnuť“ aj rezort životného prostredia, čím medzi oboma ministerstvami zanikla vzájomná kontrola. Smatana tvrdí, že sa to prejavilo v prijatí viacerých zákonov poškodzujúcich prírodu, životné prostredie a právo ľudí využívať ich. Ide napríklad o zákon o lesoch, ktorý obmedzuje pohyb cyklistov po lesných chodníkoch. „Z tohto pohľadu bol naozaj najlepším ministrom akého sa doterajším vládam podarilo do tohto rezortu dostať," dodal Smatana.

Vladimír Turanský


Prečítajte si aj:
Fico: Jureňa musí odstúpiť, iná možnosť nie je

Scenár definitívneho rozpadu vládnej koalície je čoraz reálnejší. Smer-SD včera oznámil, že je pripravený aj na predčasné parlamentné voľby. Pre HN to potvrdil podpredseda vlády a Smeru Dušan Čaplovič. „Sme pripravení na všetko. Sú rôzne alternatívy, je na rozhodnutí ĽS-HZDS, či chce v koalícii takto fungovať.“ Kameňom úrazu sa stala osoba ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu (ĽS-HZDS). Premiér Robert Fico totiž podľa neoficiálnych informácií trvá na tom, aby Jureňa pre kauzu predaja sporných pozemkov vo Vysokých Tatrách – údajne pod cenu – odstúpil.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Jureňa: Sme pripravení byť v opozícii

Exkluzívny rozhovor. Minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa pre HN:

Požiadal vás už premiér Robert Fico, aby ste odstúpili z funkcie ministra?
Mimo koaličného rokovania nie.

V koalícii zavládlo mediálne ticho. Na čom sa dohodla ĽS-HZDS na utorkovom politickom grémiu?
Grémium bolo naplánované, pretože stranu čaká snem.

Ale určite ste hovorili aj o súčasnej situácii v koalícii.
Určite, jasné. V zásade sme si dali informácie a zjednotili sme sa na ďalšom postupe.

Na akom postupe?
Že do snemu nebudeme zverejňovať žiadne informácie a na sneme budeme informovať našich členov.

Celý rozhovor >>
ANKETAAko hodnotíte doterajšie pôsobenie ministra Miroslava Jureňu vo funkcii? neviem sa vyjadriť 31 (9%) neutrálne 31 (9%) iba záporne 162 (45%) skôr záporne 72 (20%) iba kladne 43 (12%) skôr kladne 21 (6%) Hlasovalo 360 ľudí, aj vy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 22:38