StoryEditor

Projekty vytvárajú miestne partnerstvá

17.12.2008, 23:00

Pomáhanie miestnym komunitám a rozvoj zaostávajúcich vidieckych regiónov v najviac postihnutých oblastiach Slovenska je cieľom projektov, ktoré uskutočňuje Rozvojový program OSN -- United Nations Development Programme (UNDP) na východnom Slovensku.

V spolupráci s Košickým samosprávnym krajom pred takmer dvoma rokmi odštartoval projekt Budovanie kapacít pre udržateľný regionálny rozvoj v Košickom kraji, ktorého cieľom je podporiť vytváranie miestnych partnerstiev. Projekt podporil mikroregióny Duša, Domica, Hnilec, Rudohorie, Údolie Bodvy a Dobšiná sumou viac ako 7,7 milióna korún. Prostriedky poslúžia na aktivizáciu miestnych komunít a podporu spolupráce medzi samosprávami, občanmi a podnikateľmi.
"Projekt by mal podporiť vznik viacsektorových partnerstiev zložených zo zástupcov samospráv, občianskych organizácií a miestnych podnikateľov, ktoré umožnia spoločne plánovať rozvoj a riešiť problémy mikroregiónov. Partnerstvá sa postupne transformujú do formalizovaných štruktúr -- miestnych akčných skupín tak, aby boli schopné uchádzať sa o finančné zdroje z programov EÚ. V každom z vybraných mikroregiónov pôsobí regionálny poradca -- animátor, ktorý je v bezprostrednom kontakte s miestnou komunitou a spolupodieľa sa na plánovacích a komunitných aktivitách na miestnej úrovni. Animátori spolupracujú s metodickými expertmi a projektovou kanceláriou, ktorá bola vytvorená v Košiciach," hovorí projektový manažér pre miestny rozvoj Regionálneho centra UNDP v Bratislave Daniel Pitoňák.
Výber mikroregiónov sa uskutočnil na základe analýzy ich pripravenosti, rozhodujúcim kritériom bola garancia udržateľnosti aktivít a skúsenosti zo spolupráce miestnych subjektov. Projekt, ktorý sa začal v marci 2007 a potrvá do októbra 2009, je chápaný ako partnerstvo pre udržateľný rozvoj Košického kraja.

Technická pomoc farmárom
Projekt Integrácia princípov a praktík ekologického manažmentu do krajinného a vodohospodárskeho manažmentu na Východoslovenskej nížine je ďalšou formou pomoci UNDP zaostávajúcim vidieckym regiónom.
Projekt sa zameriava na zachovanie biologickej diverzity v povodí riek Laborec a Uh, zmenu poľnohospodárskeho využitia územia a rozvoj hospodárskych aktivít umožnených zlepšením stavu prírodného prostredia. Jeho súčasťou je tiež budovanie miestneho partnerstva zastrešujúceho tri mikroregióny. Vytvorenie partnerstva umožní spoločné plánovanie rozvoja mikroregiónu a mobilizovanie financií z dostupných programov EÚ.
"Cieľom je motivovať miestnych aktérov, aby iniciovali a zavádzali udržateľné vodné hospodárstvo, obmedzili znečistenie z poľnohospodárstva, revitalizovali územia a zabezpečili udržateľné hospodárenie na trávnatých porastoch a lesoch v povodí oboch riek," vysvetľuje manažérka pre environmentálne projekty Regionálneho centra UNDP Klára Tóthová.
Rozpočet projektu, ktorý potrvá do roku 2010, je viac ako 24 miliónov korún. Prostriedky poslúžia na technickú pomoc vodohospodárskym manažérom a farmárom pri prechode z používania konvenčných techník vo vodohospodárstve a v poľnohospodárstve na zavedenie integrovaného manažmentu ekosystémov. Snahou je do praxe zaviesť ekologické funkcie a služby tak, aby sa zvýšil ekonomický úžitok farmárov, zlepšila kvalita vôd a zároveň zachovala biodiverzita.
UNDP a ďalší partneri projektu očakávajú, že o získané poznatky a skúsenosti prejavia záujem ďalší predstavitelia verejného a mimovládneho sektora v oblasti východného Slovenska.
Projekt realizuje UNDP v zastúpení Globálneho fondu pre životné prostredie (GEF), ktorý sa podieľa na financovaní projektu. Na východnom Slovensku GEF prostredníctvom UNDP spolufinancuje aj ďalší projekt zameraný na likvidáciu vyše 2 500 ton polychlórovaných bifenylov. Celkový rozpočet projektu je 20 miliónov USD, z čoho polovica je určená na zavedenie nespaľovacích technológií na zneškodnenie perzistentných organických látok. Ide o prvý podobný projekt z celosvetového hľadiska.

e-Government na východe Slovenska
Rozvoj elektronických verejných služieb v podmienkach regionálnej samosprávy podporil UNDP projektom Podpora miestnych partnerstiev v Košickom kraji.
Projekt s rozpočtom 100-tisíc USD sa uskutočnil v júni až decembri 2007. Zameral sa na rozvoj služieb v elektronickej komunikácii a v prepojení verejných databáz. Cieľom bolo vytvoriť podmienky na prístup obyvateľov Košického kraja k službám regionálnej samosprávy prostredníctvom elektronických komunikačných prostriedkov.
V rámci projektu sa vyvinula interaktívna komunikačná platforma Government Gateway, ktorá umožňuje vyhľadávanie a výmenu dát uložených v rôznych informačných systémoch. Na báze platformy sa vytvorili pilotné služby, ktoré boli identifikované na základe analýzy požiadaviek a potrieb verejnosti. Ide o vyhľadávanie kontaktných informácií, interaktívny prístup k informáciám o grantoch a dotáciách, prehľad o lokálnej legislatíve a sprievodcu procesom umiestňovania žiakov základných škôl na stredné školy. Zámerom Košického samosprávneho kraja je v budúcnosti dopĺňať ďalšie e-služby, ktoré budú fungovať na spoločnej platforme.
E-služby vytvorené v rámci projektu sú prístupné prostredníctvom internetu priamo z domovov obyvateľov, bez potreby navštíviť príslušný úrad. Pre tých, čo nemajú prístup na internet, respektíve budú mať problémy s využívaním e-služieb, sa vytvorila sieť siedmich prístupových bodov. Tieto poskytujú nielen prístup k samotným službám, ale aj poradenstvo pri ich využívaní. Prístupové body vznikli v Michalovciach, Plešivci, Moldave nad Bodvou, Spišskej Novej Vsi, Krompachoch, Kráľovskom Chlmci a Košiciach. Cez tieto miesta možno vyhľadávať v regionálnej databáze (napríklad databáze projektov), ako aj predkladať podnety vo vzťahu k regionálnej samospráve.
Predstavitelia miestnych partnerstiev, ale aj verejnosť, najmä vo vidieckych regiónoch, majú vďaka tomu lepšiu možnosť prístupu k informáciám v pôsobnosti regionálnej samosprávy. Projekt prispieva k budovaniu koncepcie e-Governance služieb regionálnej samosprávy.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
21. september 2024 07:55