StoryEditor

Gašparovič: Kto by nebol spokojný, keď zvíťazí?

22.03.2009, 09:52
"Kto by nebol spokojný keď zvíťazí?" Toto boli dnes prvé slová prezidenta Ivana Gašparoviča v diskusnej relácii televízie Markíza, kde sa prvýkrát stretol s Ivetou Radičovou.

Obaja postúpili do druhého kola prezidentských volieb, ktoré sa uskutoční 4. apríla. Ivan Gašparovič v prvom kole získal 46,71 percenta hlasov a Iveta Radičová 38,05 percent. Na otázku, čo chce súčasný prezident robiť pred druhým kolom, aby presvedčil čo najviac voličov, Gašparovič hovorí: "To, čo som robil doteraz. Myslím si, že nemám čo vymýšľať."

Prezident zároveň v ďalšej diskusnej relácii televíze Joj povedal, že pred druhým kolom nepociťuje žiadne zneistenie a nečaká ani "žiadne veľké zmeny."



Podľa jeho slov považuje získaný počet 876 061 hlasov za veľký úspech, za ktorým vidí svoju prácu za posledné roky. Iveta Radičová nechcela povedať, ako si predstavuje svoju politickú budúcnosť v opozičnej SDKÚ-DS v prípade, ak by v druhom kole nevyhrala. "Funkcie v strane nie sú nárokovateľné," odpovedala na otázku, či by sa uchádzala o post predsedníčky strany. Ako však dodala, bude sa rozhodovať až potom, ako budú známe výsledky druhého kola.

"Toto je otázka, ktorou sa vôbec nezaoberám," odpovedal na otázku, ako si svoju budúcnosť v politike v prípade neúspechu predstavuje Ivan Gašparovič. "Život to ukáže, život si vyberá svojich víťazov," dodáva. Podľa svojich slov je presvedčený, že voliči, ktorí mu dali svoj hlas ho pochopili a napriek útokom bol silný a dokázal zvíťaziť.

Bývalá ministerka práce priznala niektoré chyby v kampani. Podľa vlastných slov by sa teraz už nedala vtiahnuť do niektorých hier a pretláčala by do diskusie prezidentské témy. Ivan Gašparovič zas poukázal na chyby médií. "Nedokázal som sa dostať do pozitívneho svetla cez médiá. Ani printové ani elektronické. Ale či to je moja chyba, neviem," povedal úradujúci prezident.


Ivan Gašparovič nechystá pred druhým kolom žiadne podpásové útoky proti svojej súperke. Ako hovorí, dôveruje občanom. Podobný postoj zaujala aj Iveta Radičová. "Nerobím šuflíkovú politiku a nikdy ju robiť nebudem. Odmietam politikárčenie a hašterenie." Podľa nej totiž už občania majú konfliktov medzi politikmi viac než dosť. Ako dodala, vníma ale pomerne nízku volebnú účasť. "Chcem sa orientovať na tých, ktorí sa zatiaľ nevyjadrili."

Gašparovič naopak dúfa, že si občania uvedomia, že Slovensko potrebuje stabilnú vládu, ktorá predkladá programy, nenarušujúce sociálne postavenie, aby bolo Slovensko v zahraničí naďalej hodnotené pozitívne. "To je dôležitejšie, ako nasľubovať voličovi hory-doly,“ dodal prezident. 

01 - Modified: 2003-07-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hra na umenie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 06:04