StoryEditor

Fotografie, november a František Mikloško

17.03.2009, 14:05
Krátko pred 10.00 hod sa na Trojičnom námestí v Trnave objavujú veľké čiernobiele fotografie, zachytávajúce sviečkovú demonštráciu z marca 1988. Prezidentský kandidát František Mikloško má dnes míting v meste, nazývanom aj Malý Rím.

 

Okoloidúci sa pri pohľade na fotografie, či premietané dokumentárne zábery z rozohnania pokojnej demonštrácie spomaľujú krok.

Pozastavujú sa na kus reči s nielen s Mikloškom, ale aj s ďalšími členmi Konzervatívnych demokratov Slovenska, Rudolfom Bauerom, Vladimírom Palkom a Pavlom Minárikom, ktorí sprevádzajú svojho kandidáta.

Pri politikoch sa pozastavujú dôchodcovia, študenti aj františkáni. "Kde máte manželku?" pýta sa postaršia pani Mikloška. "Manželka musí robiť. Pracuje a žehlí mi košele," hovorí poslanec.

Traja ľudia z tímu KDS rozdávajú ľuďom na námestí fotografie s volebným programom Mikloška. "Poďakovala si sa?" opýtala sa mladá mamička svojej dcérky, ktorej práve podali jednu fotografiu. "Pána Mikloška síce nevolíme, ale dobre," dodáva mladá žena.

Okolo prezidentského kandidáta sa vytvorí malá skupina žien, s ktorými hovorí o úpadku kresťansko-demokratických strán v Európe. Podľa neho sa tieto strany "dostali do vlastnej pasce" a "toto pokušenie hrozí aj u nás."

Hovorí aj o eutanázii, či sporoch biskupov s politikmi. Ľudia mu podávajú jeho fotografie na podpis a viacerí sa s ním aj fotia. Mikloško chodí od skupiny k skupine a hovorí nielen o svojej kandidatúre, ale aj o súčasnom Slovensku. Bojí sa horších časov, ktoré môžu nastať príchodom liberálnych názorov.

O pol hodinu neskôr sa spustí dážď a námestie sa pomaly vyprázdňuje. Fotografie miznú a politici s nimi tiež.

Františka Mikloška zajtra v hlavnom meste čaká posledné stretnutie s občanmi pred prvým kolom prezidentských volieb, ktoré bude už túto sobotu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 00:31