StoryEditor

Pamäti nepíšem. Viem príliš veľa

01.08.2007, 00:00
Mal vyčistiť tajnú službu od eštebákov. Expremiérovi Dzurindovi poskytol informácie o "skupinke", ktoré stáli miesto šéfa bezpečnostného úradu Jána Mojžiša. Juraja Širokého minulosť spájanú s ŠtB neodsudzuje a tvrdí, že verejnosť sa podarilo oklamať tým, že médiá sa venujú agentom, a nie príslušníkom ŠtB.

Bývalý šéf tajnej služby a trojnásobný minister vnútra Ladislav Pittner si dnes užíva občiansky dôchodok a voľný čas rozdeľuje medzi rodinu, internet a knihy. "Diskusné fóra na internete sa mi bridia, sú príliš vulgárne a neinteligentné." V letnom seriáli HN Neznáme osudy známych priznáva, že nebohého šéfa ÚPN Jána Langoša musel dlho presviedčať, že prevzatie zväzkov ŠtB treba podpísať.
Panelákový dôchodca
Dôchodca Ladislav Pittner žije s manželkou a dcérou v trojizbovom družstevnom byte v Bratislave. Muž, ktorého úlohou bolo vedieť a mať pod palcom najdôležitejšie informácie v štáte, dnes žije bez ochranky a z občianskeho dôchodku. "Vyše 17 rokov som bol príslušníkom polície, SIS-ky či generálneho štábu, ale keďže som bol aj vo verejných funkciách, podľa nového zákona nemám dôchodok ako príslušník, ale ako občan." O súkromí ani deťoch hovoriť nechce.
Kybernetiku už nerieši
Vyštudovaný ekonóm trávi čas nad knihami, ktoré nestíhal čítať popri výkone štátnych funkcií. "Doobeda som pri počítači a na internete a poobede čítam." Na literatúru z aplikovanej kybernetiky, v ktorej získal ašpirantúru, už rezignoval. "Z praktických dôvodov - tak pokročila od svojich počiatkov, že by som ju musel študovať odznovu." Okrem memoárovej literatúry, pamätí Churchilla či Kissingera, číta knihy o tajných službách - KGB, ŠtB, Mossadu či anglickej a americkej špionáži. Vlastné pamäti písať nemieni. Obáva sa konfliktu s povinnosťou mlčať o skutočnostiach, ktoré sú predmetom služobného tajomstva. "A príliš veľa som sa dozvedel o ikonách disentu - keď nie sami, tak ich príbuzní boli v 70. a 80. rokoch zamontovaní do spolupráce s ŠtB, aby ich usmerňovali, zdržiavali a zastrašovali informáciami, ktoré dostali od riadiaceho dôstojníka ŠtB." Mená? To nemá význam, dodáva.
Oponentúra
Exminister vnútra za HZDS Gustáv Krajči odbornosť Pittnera spochybňuje. "On ani nebol policajt, to bol agent, ktorý furt robil tajnými spôsobmi - skrytými pod pokrievkou." Na predchodcu má len nepríjemné spomienky. "Odvolával ma zo stoličky prednostu okresného úradu v Spišskej Novej Vsi, a keď nastúpil po mne na vnútro, začal ma obháňať." Naopak, Vladimír Palko, ktorý Pittnera na rôznych pozíciách dvakrát striedal, spomína na rezortného predchodcu s úctou a rešpektom. "Mal som s ním dobré, korektné vzťahy a snažil som sa do istej miery aj niečomu priučiť." Bývalý policajný prezident Ján Pipta tiež nemá na Pittnera krivé slovo. "Veľmi vzácny človek, vysoký odborník, charakter. Ďakujem bohu, že som ho stretol a mal som možnosť s ním robiť."

Kariéra
1951 až 1953

- ako 16-ročný bol uväznený za údajnú protištátnu činnosť a špionáž v súvislosti s tzv. Katolíckou akciou
1953 až 1967
- robotník v Tatra-Regena Bratislava, neskôr vedúci ekonomického úseku, popri tom ukončil v roku 1965 štúdium na gymnáziu
1967 až 1990
- samostatný vedecký pracovník v oblasti automatizácie v Ústave ekonomiky a organizácie stavebníctva
1990
- námestník riaditeľa Úradu na ochranu demokracie a ústavy v Prahe
1990 až 1992
- minister vnútra (taktiež aj 9 mesiacov v roku 1994)
1994 až 1998
- poslanec parlamentu SR za KDH a člen výboru NR SR pre životné prostredie a ochranu prírody
1998 až 2001
- opäť minister vnútra SR
apríl 2003 až júl 2006
- riaditeľ Slovenskej informačnej služby

01 - Modified: 2003-06-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Summit pod Bushovou taktovkou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:33