StoryEditor

Žilinka pristupuje k veciam odborne, Lipšic zostal politikom, tvrdí pre HN rektorka policajnej akadémie Kurilovská

04.05.2022, 00:00
Známa odborníčka na trestné právo, profesorka Lucia Kurilovská, v rozhovore pre HN vysvetľuje, či a ako by bolo potrebné zmeniť sporný paragraf 363.

S očistou spoločnosti je aktuálne spájaná aj akási vojna v rôznych zložkách štátu, ktorá môže vo verejnosti vzbudzovať isté obavy. Poznačilo toto dianie záujem mladých ľudí o štúdium na Akadémii Policajného zboru?

O štúdium na Akadémii Policajného zboru v Bratislave je obrovský záujem. Do budúceho akademického roka sa nám napríklad na štúdium vo forme kadet prihlásilo viac ako 600 záujemcov, pričom prijať môžeme sto.

Čím všetkým musia záujemcovia prejsť?

Aktuálne sa nachádzame v priebehu prijímacieho konania, ktoré má stanovený presný postup a je veľmi náročné a zdĺhavé. Na vedomostné testy, ako poslednú časť celého prijímania na štúdium vo forme kadet, sa dostanú len tí uchádzači, ktorí úspešne splnia podmienky v predchádzajúcich častiach prijímacieho konania.

Čo všetko vedomostným testom predchádza?

Uchádzač podstupuje previerky ovládania štátneho jazyka, fyzickej zdatnosti, psychologické vyšetrenie, ale aj preverenie zdravotného stavu či profilu jeho osoby v mieste trvalého bydliska.

Zisťovanie profilu v mieste bydliska znamená, že chodíte po susedoch a pýtate sa na daného uchádzača o štúdium?

Informácie o uchádzačovi nám sprostredkuje príslušný orgán policajného zboru v mieste trvalého bydliska uchádzača.

Myslela som, že toto sa zisťuje len v rámci vykonávania bezpečnostných previerok, prečo je to dôležité aj v prípade uchádzačov o štúdium na akadémii?

Takto sú nastavené podmienky, keďže ide o služobný pomer.

Ako dlho trvá proces prijímacieho konania na akadémiu?

Pri kadetoch trvá celý proces zhruba pol roka.

Nie ste len rektorkou policajnej akadémie, ale pôsobíte aj na Právnickej fakulte Univerzity Komenského, o čo sa zaujímajú budúci právnici? Sledujú aktuálne dianie?

Študentov upozorňujem aj na konkrétne trestné veci. Samozrejme, že sa zaujímajú o aktuálne mediálne známe prípady. Snažím sa, aby pri preberaní predmetných tém vedeli komparovať a triediť si veci z hľadiska toho, čo odznelo v médiách, a na strane druhej z hľadiska toho, ako to máme ustanovené v trestných kódexoch.

Je veľký rozdiel medzi ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 00:58