StoryEditor

Tisíce študentov nemajú internát

Pred novým akademickým rokom zostali tisícky študentov vysokých škôl bez internátu. Problémom je už navyše nájsť si aj privát. Len v Bratislave študentské domovy museli zamietnuť približne 10-tisíc žiadostí.

Beznádejne plný je aj známy "Šturák", študentský domov Univerzity Komenského. Kapacitne pokryje 6 500 študentov, ďalšie tri tisícky tu nespeli. V ubytovacích zariadeniach Slovenskej technickej univerzity v Bratislave poskytli miesto pre 5 200 ľudí. "Ubytovať môžeme len polovicu žiadateľov. Hlási sa k nám raz toľko záujemcov," hovorí riaditeľ domovov technickej univerzity František Hulík.
Bez strechy nad hlavou
Podľa šéfa Študentskej rady vysokých škôl Jaroslava Jurigu je nedostatok internátov vážnym problémom najmä v Nitre, týka sa však aj iných miest. "Posledných niekoľko rokov sa vôbec nestavali a počet študentov každoročne vzrastá takmer desaťpercentným tempom. Študenti jednoducho potrebujú niekde bývať." Práve v Nitre však napríklad počet kapacít pre študentov rozšírili.
Ďalším problémom je podľa Jurigu kvalita ubytovania. "Rekonštrukciami sa to zlepšuje, ale mnoho internátov donedávna nespĺňalo základné hygienické normy." Ceny za internát sa aj preto pohybujú podľa úrovne vybavenia a toho, či sú izby zrekonštruované.
O tom, kto dostane internát, rozhodujú jednotlivé fakulty. Väčšinou musia spĺňať tie isté kritériá - vzdialenosť od domova, dobrý prospech a slabšie sociálne zázemie. Viacero internátov tento rok ceny nemenilo. "Bolo by viac na opravy a zveľaďovanie, nemôžeme ich však donekonečna zvyšovať," povedal šéf študentského domova Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach Ján Pitlanič. Teológovia Rímskokatolíckej bohosloveckej fakulty UK v Bratislave za ubytovanie napríklad neplatia nič. Rovnako študenti Akadémie ozbrojených síl generála M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši.
Diskriminácia?
V menších univerzitných mestách ubytovávajú študentov aj na stredoškolských internátoch alebo veľkokapacitných zariadeniach v okolí. Trnavská univerzita, ktorá nemá žiadne vlastné internáty, napríklad využíva priestory internátu Technickej univerzity, stredných škôl alebo Výskumného ústavu jadrovej energetiky v Jaslovských Bohuniciach. Takto pokryjú 520 lôžok, žiadostí je však vyše tisíca. Stredoškolské internáty navyše poskytujú priestor len dievčatám. "Vedenie odborného učilišťa malo zlé skúsenosti s našimi študentmi," hovorí vedúca študijného oddelenia Marta Kuhnová. Chlapci sú preto uprednostňovaní pri prideľovaní miest na internátoch Technickej univerzity. "Mali sme sťažnosti pre diskrimináciu," pripustila Kuhnová. Podľa nej však dievčatá diskriminované nie sú. "Dievčatá majú oveľa viacej možností na ubytovanie."
Aj priváty sa míňajú
Študenti, na ktorých žiadne internáty nezvýšili, si musia hľadať privát. Aj to však už v septembri môže byť v niektorých mestách problém. "Všetko už máme obsadené. Rozchytalo sa to v priebehu augusta," tvrdí Ľudovít Kravár z realitnej kancelárie, ktorá sprostredkúva ubytovanie aj pre študentov v Bratislave a Nitre. Práve v Nitre, kde sídli Slovenská poľnohospodárska univerzita a Univerzita Konštantína Filozofa, tvoria študenti až 40 percent klientov realitky. Podľa Petra Bielika zo Žilinskej univerzity je problém nájsť si ubytovanie aj v Žiline - a to najmä pre druhákov a štvrtákov. "O priváty je preto veľký záujem."

CENY PRIVÁTOV ZA OSOBU NA MESIAC (v Sk):
Bratislava od 3100
Nitra od 1750
Košice od 2000
Trnava od 2000
Žilina od 1500
Prešov od 1700
Trenčín od 2200
Banská Bystrica od 2500
Zdroj: hn a realitné kancelárie, pozn. red.: 2 až 4 študenti v 2- až 3-izbovom byte

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 04:27