StoryEditor

Volebný zákon: problém pre opozíciu aj koalíciu

Počet volebných obvodov a zvýšenie počtu žien na kandidátkach sú hlavné témy, ktoré poslanci otvorili pri novelizácii volebného zákona. Hlasovať o ňom budú poslanci zajtra. Návrh z dielne ministerstva vnútra predpokladá zachovanie súčasného jedného volebného obvodu. K tomuto bodu predložil Ivan Šimko (nez. SF) rozsiahly pozmeňovací návrh, ktorým by sa územie SR rozdelilo na niekoľko obvodov. Tento model pôvodne predpokladalo programové vyhlásenie vlády. Ak Šimkov návrh neprejde, SF novelu zákona nepodporí. Jediný volebný obvod presadila ešte v roku 1998 dnešná Ľudová strana-HZDS. Podmienkou účasti v parlamentných voľbách bude pre politické subjekty zloženie volebnej kaucie vo výške 500-tisíc Sk. Tieto peniaze sa stranám vrátia, ak dosiahnu aspoň 3 % hlasov.
Žena ako chránený druh?
Ďalší pozmeňujúci návrh predložil poslanec Jozef Heriban (ANO). Ten požaduje, aby strany museli na kandidačnú listinu zaradiť vždy po dvoch kandidátoch jedného pohlavia kandidáta iného pohlavia. Chce tak dosiahnuť vyššie zastúpenie žien v politike. Necítim sa ako chránený druh, vyhlásila v tejto súvislosti Monika Beňová (Smer). Niektoré poslankyne upozornili, že žien v spoločnosti je viac ako 50 %, teda návrh by mal zaviesť podiel žien v tejto výške. Do rozpravy sa zapojili aj muži. Ide o ustanovenie, ktoré by v zákone nemalo byť, pretože vopred vymedzí účasť niektorej skupiny v parlamente a v iných inštitúciách, zdôraznil Milan Gaľa z SDKÚ. Jeho opozičný kolega Milan Urbáni (ĽS-HZDS) nevidí problém v kvótach, ale v podmienkach uplatnenia sa žien na pracoviskách a v rodinách. Nemyslím si, že by bolo správne vziať niekoho na kandidátku len preto, že je žena alebo chlap, povedal Urbáni.
Peniaze pre strany
Dva výbory NR SR podporili návrh, aby sa zmenil spôsob určovania výšky prostriedkov, ktoré politické strany dostanú za hlasy v parlamentných voľbách. Z doterajšej pevnej sumy 60 Sk by sa malo prejsť na valorizačný mechanizmus, keď by výška príspevku predstavovala 1 % z priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve za predchádzajúci rok. V roku 2004 by strany, ktoré získali vo voľbách viac ako 3 % hlasov, dostali za každý hlas približne 140 Sk. S tým však nesúhlasia ani niektorí koaliční poslanci. Podľa Petry Masácovej z SDKÚ by bolo vhodnejšie, keby sa zvýšenie riešilo v súčinnosti so zákonom o financovaní politických strán. O novelizácii volebného zákona by sa malo hlasovať zajtra.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 17:32