StoryEditor

Hreha: Prvý raz v živote som cítil stres a tlak

11.12.2007, 16:13
Rada STV dnes odvolala šéfa televízie Radima Hrehu. Ten opúšťa televíziu presne po roku. Po odvolaní odpovedal na otázky novinárov.
Čo hovoríte na vaše odvolanie?
Nie som nadšený, ale spadol mi obrovský balvan zo srdca, lebo zodpovednosť spojená s touto pozíciou je skutočne enormná. Po prvýkrát v živote som sa dostal do pozície obrovského psychického stresu a tlaku. Verím, že nový riaditeľ bude v tejto oblasti lepšie vybavený – aj napriek tlakom sa bude vedieť lepšie rozhodovať, ako sa to stalo mne, hlavne v otázkach personálnych záležitostí.

Stotožňujete sa teda s kritikou Rady STV?

Niektoré body sú nevyvrátiteľné – keď raz dostanete termín spracovať nejaký strategický materiál a nedodáte to včas, tak s tým sa nedá polemizovať. Druhá vec je, že vzhľadom na ten vývoj, ktorým televízia prešla, to z môjho pohľadu nebolo relevantné. Zdá sa, že tu som urobil jednu zo základných chýb. Skutočne bolo potrebné zrejme plniť uznesenia rady bez ohľadu na stav veci, bez ohľadu na zodpovednosť voči celkovému vývoju. Riaditeľ má plniť akési tie základné byrokratické termíny a materiály.

Nemohlo byť za vaším odvolaním nejaké politické rozhodnutie?

Netvrdím, že niekde v pozadí nemohli byť nejaké takéto vplyvy, ale osobne som sa s tým nestretol. Nikto z politikov má v poslednej dobe neatakoval, neovplyvňoval, nevyhrážal sa. Pre mňa to dnešné rozhodnutie bolo trošku prekvapením, ako blesk z jasného neba.


Celý rozhovor nájdete v stredajších
Hospodárskych novinách.

Prečítajte si aj:

Ministerstvo financií nedalo STV dotáciu, Hreha požiada o novú

Ministerstvo financií odmietlo poskytnúť Slovenskej televízii (STV) 350-miliónovú dotáciu na pokrytie plánovanej straty a na program. Televízia však chce požiadať rezort financií o nové dve dotácie ... ... , o 100 miliónov korún na pokrytie strát z prehier STV na súdoch, pokút a ďalšie straty z minulých rokov a o necelých 70 miliónov korún na budúcoročné spustenie tretieho športového kanála. Generálny riaditeľ STV Radim Hreha to pre médiá povedal po tom, ako dnes Radu STV informoval o tom, že ministerstvo financií STV zamietlo žiadosť STV o 350-miliónovú dotáciu na prevádzkové náklady a program. Pripustil, že prvá žiadosť o dotáciu nebola kompetentne napísaná, lebo dostatočne nepreverili podmienky jej prijatia.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:

Hreha dal Šmihulovi rok na zvýšenie sledovanosti

Šéfredaktor spravodajstva a publicistiky Slovenskej televízie Ján Šmihula dostal od generálneho riaditeľa televízie Radima Hrehu za úlohu zvýšiť do roka sledovanosť a dôveryhodnosť svojich relácií. Hreha to uviedol po dnešnej Rade STV. Šéfredaktor spravodajstva a publicistiky Slovenskej televízie (STV) Ján Šmihula dostal od generálneho riaditeľa televízie Radima Hrehu za úlohu zvýšiť do roka sledovanosť a dôveryhodnosť svojich relácií. Hreha to uviedol po dnešnej Rade STV. Prvé výsledky chce vidieť do konca roka, v ďalšom polroku bude vyhodnocovať, či sa spravodajstvu darí tieto dva parametre zlepšovať.

Celý článok >>


Šmihula: Spravodajstvo nie je o jednom človeku, je to tímová práca

Rada STV sa na dnešnom zasadnutí zaoberala okrem iného aj analýzou mediálnej odborníčky Stanislavy Benickej o situácií v spravodajstve, ktorú nazvala Kríza ako príležitosť k zmene. Tá považuje riadenie spravodajstva STV za neefektívne, úradnícke a zlyhávajúce.
Ako riešenie vzniknutej situácie Benická odporúčala urýchlené vypracovanie krízovej koncepcie riadenia spravodajstva. Ku kritike sa pre TASR vyjadril aj šéfredaktor spravodajstva STV Ján Šmihula. Za najväčší nedostatok analýzy považuje jej neobjektivitu.

Pokračovanie článku >>


Vláda chce mediálny komplex pre STV a SRo

Vybudovanie nového spoločného mediálneho komplexu pre Slovenskú televíziu (STV) a Slovenský rozhlas (SRo) je najvýhodnejším variantom riešenia vysokej miery nehospodárnosti STV a SRo. Z dokumentu je tiež zrejmé, že do úvahy pripadá aj možnosť modernizácie súčasných priestorov týchto verejnoprávnych médií, prípadne prebudovanie STV pre potreby oboch inštitúcií. "Na základe analýz uskutočnených v rámci spracovania materiálu možno variant vybudovania nového spoločného mediálneho komplexu hodnotiť ako najvýhodnejší," uvádza sa v dokumente s tým, že napriek náročnosti jeho realizácie z pohľadu vlastníckeho, právneho a procesného prináša jednoznačné ekonomické efekty.

Pokračovanie článku >>

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 15:06