StoryEditor

S krízou budeme bojovať aj z Bruselu

08.06.2009, 17:20
Na ďalších päť rokov Slovensko pošle do Bruselu 13 europoslancov. Monika Flašíková Beňová za svoju prioritu označuje boj proti hospodárskej kríze a ženské práva, Eduard Kukan sa chce zamerať na rozširovanie únie.
Beňová proti kríze
"Svet sa počas krízy zmenil a EP musí túto zmenu reflektovať vo svojich rozhodnutiach," hovorí pre HNonline Monika Flašíková Beňová (Smer-SD). Za dôležité považuje aj dobudovanie nových ropovodov a plynovodov. Beňová sa dotkla aj problému slovensko-maďarských vzťahov a boja proti extrémizmu.

Ako hovorí, "do EP postúpili dvaja zástupcovia Jobbiku a štrnásti za Fidesz (za Maďarsko) čo hraničí s istotou, že aktivity týchto ľudí budú smerovať aj voči Slovensku." Počas svojho pôsobenia v Bruseli nechce zabúdať ani na ženskú problematiku. Poslankyňa za Smer-SD by pre nich chcela presadiť rovnaké platy ako pre mužov a ochranu počas materskej dovolenky.

Exminister zahraničných vecí Eduard Kukan (SDKÚ-DS) ostáva verný svojmu rezortu a v Bruseli sa bude snažiť stať sa členom Zahraničného výboru. "Chcel by som aktívne vystupovať v otázkach, súvisiacich s rozširovaním Európskej únie a jej aktivitami voči kandidátskym krajinám," hovorí Kukan pre HNonline. Chcel by sa venovať aj problematike rozvojovej pomoci.

Staronoví pokračujú v práci
Edit Bauer, jednotka za SMK chce pokračovať v začatej práci, keďže v Bruseli bola aj doteraz. "Ide o oblasti sociálnej politiky a politiky zamestnanosti, kde zostali mnohé problémy nedoriešené," vysvetľuje europoslankyňa. Svojho súčasného poslanca posiela do Bruselu opäť aj ĽS-HZDS. Sergej Kozlík sa aj v súčasnosti venoval rozpočtu EÚ a daňovej politike. "Budem sa aj naďalej zameriavať na čerpanie štrukturálnych fondov a kohézneho fondu, ale aj na boj proti kríze, či financovanie európskych magistrál," povedal Kozlík.

Do Bruselu posiela po jednom poslancovi aj koaličná SNS. Jaroslav Paška sa prekrúžkoval z druhého miesta a predbehol tak Dušana Švantnera. Bude sa usilovať o vyrovnávanie regionálnych rozdielov. "Je to jedna z účinných ciest ako môžeme s prostriedkami a pomocou Európskej únie účinne bojovať aj proti hospodárskej kríze na Slovensku," hovorí. Paška dodáva, že je potrebné zjednodušiť administratívu, "kvôli ktorej sa pomoc nedostáva najmä k menším subjektom, ktoré ju najviac potrebujú."

Pozn. red. Kandidát za KDH nám svoju odpoveď do termínu neposlal.

Partnerom Jobbiku môže byť SNS, nie my
Rozhovor. Novozvolený poslanec europarlamentu za SMK Alajos Mészáros pre HN:

Kto teda môže byť podľa vás partnerom Jobbiku v europarlamente?

Ja predovšetkým neviem, v ktorej frakcii Jobbik vôbec bude. Myslím si však, že pre Jobbik môže byť partnerom napríklad Slovenská národná strana, a nie my. Nie je to náš prirodzený partner, a preto ani nepočítam s nejakou užšou spoluprácou.

Ak však Jobbik vytiahne v Bruseli témy ako Benešove dekréty či revízia Trianonu, budete s ním o tom hovoriť?
O každej téme treba hovoriť, pretože iba tak sa to dá posunúť dopredu alebo, naopak, získať také nové poznatky, ktoré celý ten proces zastavia. Takže ak to bude opodstatnené, určite môžeme hovoriť aj o tomto. Závisí to od konkrétneho problému a od toho, v akom kontexte a s akými argumentmi s tým za nami prídu. Budeme teda hovoriť na akúkoľvek tému, ale priznám sa, neviem o tom, že by Jobbik plánoval s nami hovoriť o Benešových dekrétoch alebo podobných otázkach, aspoň som doteraz o tom nepočul.

Čo teda bude vašou prioritou v Bruseli?
V prvom rade by som bol veľmi rád, keby sa prijala Lisabonská dohoda, na to sa sústredíme. U mňa osobne je to ďalej regionálny rozvoj, keďže rozdiely v jednotlivých regiónoch na Slovensku sú niekedy až krikľavé. Ďalej sa chcem venovať aj rozvoju vysokého školstva.

(np)
01 - Modified: 2003-08-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najhodnotnejšie značky vo svete v roku 2003
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 14:23