StoryEditor

Mesežnikov: Smer nevie mobilizovať voličov

08.06.2009, 17:20
V sobotňajších eurovoľbách síce zvíťazila strana Smer, podľa politológa Grigorija Mesežnikova však nejde o úplné víťazstvo. Aj tieto voľby totiž potvrdili, že reálna podpora strany premiéra Roberta Fica je nižšia, než ukazujú prieskumy.
Fico nemobilizuje
Odhadnúť výsledky parlamentných volieb sa politológ z Inštitútu pre verejné otázky neodváži. "Pri takmer 20-percentnej účasti nie sú výsledky jednotlivých strán dostatočne reprezentatívne," hovorí politológ. V prípade Smeru sa podľa neho ukazuje, že má problém s mobilizáciou určitej časti svojich potenciálnych priaznivcov.

Ohľadom volebného zisku najsilnejšiej opozičnej strany SDKÚ-DS politológ hovorí o neúspechu, keďže namiesto doterajších troch kresiel bude mať o jedno menej. Mesežnikov poukazuje aj na slušný výsledok mimoparlamentnej strany SaS, ktorú založil Richard Sulík. So ziskom 4,71 percent ju delilo od Bruselu iba pár hlasov. Práve táto strana by mohla v budúcnosti odobrať voličov Dzurindovi. "Dravá SaS" podľa Mesežnikova "bude v roku 2010 z tejto pozície útočiť na hlavnú métu – dosiahnutie parlamentného statusu."

Etnická karta nezabrala
Výsledky eurovolieb, na rozdiel od prezidentských neovplyvnila maďarská karta, ktorú opäť vytiahli viacerí politici. Kvôli vyjadreniam Viktora Orbána bola totiž zvolaná mimoriadna schôdza, na ktorej vystúpil Fico, Ján Slota, aj Anna Belousovová. Kým SMK si nepohoršila a so ziskom vyše 11 percent si udržala svoje dve kreslá, SNS získala len 5,55 percent - 1 kreslo. Národniarom sa nepodarilo vyburcovať svojich voličov k urnám. "Pre vedenie SNS je to nečakaná studená sprcha," myslí si politológ, podľa ktorého sa strana do Bruselu dostala doslova s „odretými ušami“.

Prekvapujúco dobre obstála naopak SMK. Práve touto stranou boli v posledných dňoch plné médiá jednak pre vnútrostranícke spory medzi Csákyovcami a Bugárovcami a jednak kvôli Orbánovým výrokom, od ktorých sa predseda strany Csáky nedištancoval. "SMK potvrdila poznatok, že stredne veľkým stranám identitného typu sa dobre darí aj v podmienkach celkovej zníženej volebnej účasti," hovorí Mesežnikov.

Kresťania sú verní značke
Nižší volebný zisk sa očakával aj u kresťanských demokratov, keďže časť členov okolo Vladimíra Palka opustila stranu a založila KDS. Mesežnikov však potvrdzuje, že kresťanskí voliči ostali verní tradičnej značke. Kým Palkovci získali len 2,1 percent a do Bruselu sa nedostali, KDH získalo 10,87 percent. Ako hovorí Mesežnikov, "ukazuje sa, že voličské jadro KDH je konzervatívne nielen z hľadiska hodnotových orientácií, ale aj z pohľadu zaužívaných vzorov volebného správania."

Ľudí únia nezaujíma
Mesežnikov vidí niekoľko dôvodov na to, prečo sa voliči v sobotu k urnám veľmi nehrnuli. Na jednej strane uvádza slabú predvolebnú kampaň politických strán a neznalosť fungovania únie občanmi. Politológ však dodáva, že "do volebnej kampane brutálnym spôsobom zasiahli korupčné škandály a politické kauzy s klientelistickým pozadím." Ako príklad uvádza čerpanie eurofondov, či nástenkový tender.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 00:26