StoryEditor

Nákupy v Poľsku? Bude to ešte ľahšie

19.12.2007, 23:00
V kysuckej obci Skalité, ktorá leží priamo na hranici s Poľskom, už vládne typická predvianočná nálada. Na improvizovanom námestíčku predávajú kapry, sviatočné vence a ozdoby.

V zriedkavých intervaloch prejde stredom obce osamelé auto smerujúce k neďalekému hraničnému prechodu Skalité - Zwardoň. Tomu, že o pár hodín - dnes o polnoci - už obec bude súčasťou schengenského priestoru a hraničné závory definitívne zmiznú, zatiaľ nič nenasvedčuje.
Ľudia Schengen neprežívajú
"Naši ľudia otvorenie hraníc nejako zvlášť neprežívajú. Doteraz sme aspoň nezaregistrovali, že by táto téma v regióne nejako zvlášť rezonovala," hovorí starostka obce Skalité Andrea Šimurdová. Jediný problém, ktorého sa trocha obávajú, súvisí s komunálnym odpadom. Niektorí poľskí podnikatelia totiž zvyknú vrecia s odpadom hádzať do veľkoobjemových kontajnerov v slovenských pohraničných obciach. V Skalitom i okolitých obciach dúfajú, že po zrušení hraničných kontrol sa tento neduh príliš nerozšíri.
Inak majú so susedmi na poľskej strane väčšinou len pozitívne skúsenosti. "Sme radi, že na poľských trhoch sa stále dá nakúpiť lacnejšie ako u nás. Veľa ľudí z dediny, ale aj celého okolia, to hojne využíva," rozhovorí sa staršia pani vychádzajúca z miestnych potravín. Mnohí miestni usadlíci majú poľským sortimentom vybavenú celú domácnosť. Od tehál na stavbu domu až po koberce či paplóny. Po otvorení hraníc sa cezhraničné nákupy, ktoré stále využíva veľa ľudí najmä zo severného a stredného Slovenska, ešte viac uľahčia.
Mladý príslušník hraničnej a cudzineckej polície na priechode Skalité - Zwardoň si nemyslí, že otvorenie hraníc ľudia nejakí obzvlášť pocítia. On osobne sa straty zamestnania zatiaľ neobáva. Kam ho však o niekoľko dní nadriadení presunú, zatiaľ vôbec netuší.
Cezhraničná turistika
Omnoho viac ako bežní občania od úplného otvorenia hraníc očakáva miestna samospráva a podnikatelia. Priamo pri hraničnom priechode totiž leží aj známe lyžiarske stredisko Skalité-Serafínov, ktoré je už niekoľko rokov vlastníctvom obce. Lyžiarske svahy však pokračujú aj na poľskú stranu. "Teraz budeme môcť obe strediská navzájom prepojiť, takže bez akýchkoľvek problémov sa bude dať lyžovať na území oboch štátov. S Poliakmi už plánujeme viacero spoločných projektov a vzájomnú integráciu služieb," informuje starostka Šimurdová. Nevylučuje, že v budúcnosti by na bývalých hraničných kopcoch mohlo vyrásť moderné stredisko s jednotnými skipasmi platnými na slovenskej i poľskej strane.
Tejto myšlienke je naklonená aj miestna podnikateľka Mária Vranová. V jej penzióne a reštaurácii tvoria poľskí lyžiari a turisti pravidelnú klientelu. "Mnohí z nich sú ubytovaní na poľskej strane hranice, ale lyžovať sa chodia k nám. Teraz je tam turistický hraničný priechod, ktorý je otvorený len do 16. hodiny. Mnohí z návštevníkov by si posedeli u nás v reštaurácii aj dlhšie, ale musia sa ponáhľať na druhú stranu. Po 21. decembri táto komplikácia odpadne a dúfam, že to prispeje aj rastu našich tržieb," domnieva sa majiteľka penziónu.

Komentár HN:
(Takmer) neviditeľný veľký krok

Zvykli sme si veľmi rýchlo, že šikana a prehľadávanie batožiny a, s prepáčením, telesných otvorov na hraniciach (a bolo to jedno, či s kapitalistickou cudzinou, alebo socialistickými bratmi) sa skončili fakticky pred 17 rokmi.

Oslavy o polnoci

Vstup do Schengenu hodlajú v Skalitom poriadne osláviť. Nebude chýbať starosta a obyvatelia družobnej obce Rajcza, ktorá leží na opačnej strane hranice. "Presne o polnoci zo štvrtka na piatok sa stretneme na hraničnom priechode. Nebude chýbať kultúrny program, tradičná kysucká heligónka a možno ani pohárik slivovice," dodáva s úsmevom starostka. Vyhnúť sa chcú prílišnej oficiálnosti. Hymnu oboch štátov síce zahrajú, ale skôr by to malo byť neformálne stretnutie a debata "starých priateľov". Viaceré cezhraničné projekty už majú za sebou. Ďalšie sú v štádiu príprav. Slovenská i poľská strana dúfajú, že aspoň na časť z nich sa podarí získať spolufinancovanie z EÚ. Vstup do Schengenu a odstránenie mnohých doterajších bariér by podľa miestnych mali ich realizácii určite pomôcť.

 

Prečítajte si aj:
Cesta k Schengenu: Nákladná a tŕnistá

Aj keď to zo začiatku tak nevyzeralo, všetky podmienky na vstup do Schengenu Slovensko nakoniec splnilo. Stálo to takmer 3 miliardy korún – okrem peňazí zo štátneho rozpočtu sme čerpali aj prostriedky zo Schengenského prechodového fondu. Východnú hranicu s Ukrajinou (98 kilometrov), ktorá sa dnes o polnoci stane vonkajšou hranicou Schengenu, stráži až do príchodu schengenských kontrolórov 736 policajtov.

Celý článok >>

 

Prečítajte si aj:
„Policajti nás budú teraz otravovať priamo v meste!“

Na starej ceste medzi slovenskými Kútmi a českým Lanžhotom šliape do pedálov starý muž. Na nosiči bicykla si vezie drevo, ktoré načierno pozbieral v pohraničnom lese – v piatok už ho medzi stromami neprekvapí žiadny policajt. Bývalú colnicu a stanicu cudzineckej polície vo štvrtok s úderom polnoci definitívne opustia poslední muži v uniformách.

Celý článok >>

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 18:52