StoryEditor

V Novákoch našli skládku nábojov

24.07.2007, 00:00
Podozrenia, že vo Vojenskom opravárenskom podniku v Novákoch panoval neporiadok, sa potvrdzujú. V areáli, kde vybuchla hala na likvidáciu munície, sa totiž našla jama plná nábojov.

V podniku v marci pri explózii zahynulo osem ľudí, desiatky ďalších boli zranení. Munícia, ktorú našli pri asanačných prácach, bola podľa ministra obrany Františka Kašického neškodná. "V jame sa nachádzali už rozobrané špičky nábojov pechotnej munície."

Mali zmiznúť zo sveta
Kedy a prečo skládka vznikla je predmetom vyšetrovania. "Je otázne, prečo tieto špičky striel vyriešili tak, že ich nasypali do jamy. Pravdepodobne nemali nikdy uzrieť svetlo sveta." Ministerstvo zatiaľ vie len to, že v Novákoch začali rozoberať muníciu pred tromi rokmi a strely mali byť z výzbroje našich ozbrojených síl. "Munícia bola riadne zazmluvnená. Nemalo by ísť o žiadny čierny obchod," zdôraznil minister.
Bezpečnostný analytik Juraj Zábojník predpokladá, že tí, ktorí zakopanie munície nariadili, si chceli ušetriť ďalšie náklady. "Zvyšky munície už neboli ďalej použiteľné. Asi skôr išlo o to, že nevedeli, ako ich zlikvidovať. Naplnili jamu a predpokladali, že to tak vyriešili," povedal minister s tým, že na túto tému nechce ďalej špekulovať.

Zamestnanci nič nevedeli
Zamestnanci podniku o skládke nevedeli. "Kto nariadil takúto likvidáciu munície a či o tom vedel súčasný manažment zatiaľ nevieme," povedala pre HN trenčianska krajská prokurátorka Viera Kováčiková. Členov bývalého vedenia zatiaľ polícia pokiaľ ide o skládku munície nevypočula. "Určite sa pri výsluchoch pristúpi aj k takýmto otázkam." Bývalého šéfa Jána Lasaba sa na jamu pýtal aj jeho nástupca Peter Trgiňa. "Hovoril, že ten materiál, ktorý sa tam našiel, bol uskladnený iným spôsobom. Prečo ho nezlikvidovali, nevedel." Priamo s Lasabom sa nám spojiť nepodarilo. Údajne je na dovolenke.

Úmyselné zabitie?
Pozostalí po obetiach explózie pritom žiadajú, aby Lasaba v podniku už vôbec nepracoval. "Pri takých hrubých porušeniach bezpečnostných predpisov, k akým dochádzalo, nemá morálne právo, aby sa tam pohyboval," povedal manžel jednej z obetí Jozef Kováč. Z podniku by podľa neho mali odísť aj ďalší asi piati zamestnanci, ktorí "mali mať dočinenia s tragédiou". Rozšíriť by sa podľa Kováčových informácií mal aj okruh obvinených. Trgiňa pripustil, že sa v podniku chystá aj personálny audit. "Ďalšie personálne opatrenia sú len otázkou času." Kováč sa chce spolu s ďalšími pozostalými obrátiť na prokuratúru, aby obvinenie členov bývalého vedenia podniku prekvalifikovala zo všeobecného ohrozenia na úmyselné zabitie. "Nielen že zamestnancov doslova obložili štyrmi tonami munície, ale doslova pod nohami v delaboračnej hale im zriadili ďalšiu skládku. Normálne mysliaci človek niečo také nedokáže."

(Ne)dostatočná kontrola
Podľa prokurátorky Kováčikovej však čosi také nie je možné. Zodpovednosť za explóziu by podľa Zábojníka nemalo niesť len vedenie podniku, ale aj šéfovia príslušných sekcií na ministerstve, ktorí mali na fungovanie závodu dohliadať. "Aj táto najnovšia informácia len potvrdzuje nedostatočnú kontrolu za obdobie pred voľbami aj po nich." Rozobratá munícia by podľa neho mala mať sprievodný list. Zábojník je presvedčený, že svoje kompetencie v tomto prípade naplno nevyužilo ani Vojenské obranné spravodajstvo.

01 - Modified: 2003-06-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ekonomický časopis má jubileum
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 12:43