StoryEditor

V Globsec Expresse sa bude diskutovať o budúcnosti Balkánu v NATO

24.11.2007, 16:41
Autor:
TASRTASR

Z bratislavskej Hlavnej železničnej stanici odíde v pondelok 26. novembra do Záhrebu Globsec Express, ktorý má upozorniť na budúcoročný summit NATO a s tým súvisiacim možným pozvaním Albánska, Chorvátska a Macedónska do transatlantických štruktúr.

Projekt, nad ktorým prebrala záštitu štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí Diana Štrofová, sa bude odohrávať v konferenčnom vlaku, v ktorom bude aj mladá generácia balkánskych lídrov. Tí chcú ako odkaz pre svojich politických predstaviteľov na spoluprácu v záujme euroatlantickej budúcnosti ich krajín vypracovať spoločné komuniké.

Globsec Express zároveň vyjadruje vôľu mladej generácie z viacerých balkánskych štátov, ktorá vyrastala v atmosfére vojen 90. rokov, vzájomne spolupracovať v prospech svojej bezpečnosti a napredovania.

Vlak súčasne predstavuje i symbolické odovzdanie štafety krajiny, ktorá nedávno vstúpila do Aliancie, krajine ašpirujúcej na členstvo v NATO.

Projekt začne v pondelok na Ministerstve zahraničných vecí SR konferenciou s názvom Budúcnosť Balkánu v euroatlantických štruktúrach a pokračovať bude sériou diskusných panelov, v rámci ktorých sa účastníkom prihovorí na palube Globsec Expressu generálny tajomník NATO Jaap de Hoop Scheffer.

Ten v októbri vyhlásil, že v súčasnosti pre západobalkánske štáty neexistuje "žiadna garancia" pozvania za členov NATO. Dodal, že tieto krajiny musia vyvíjať úsilie, aby naplnili prísne kritériá na vstup. Albánsko, Chorvátsko a Macedónsko už podpísali s alianciou takzvaný akčný plán členstva.

Podľa nedávnej hodnotiacej správy Európskej komisie vyplýva, že najlepšie vyhliadky na vstup do Európskej únie má v najbližších rokoch Chorvátsko. Ostatné krajiny západného Balkánu za ním značne zaostávajú.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:37