StoryEditor

Koalíciu spoločný prezident nespojí

05.12.2007, 23:00

Koalícia môže mať vážny problém pri rozhodovaní o tom, koho postaví ako spoločného prezidentského kandidáta pre voľby v roku 2009. Kým najsilnejšia vládna strana Smer-SD presadzuje súčasnú hlavu štátu Ivana Gašparoviča, jej koaličný partner, ĽS-HZDS, otvorene hovorí, že ich kandidát to nebude. Podpredseda ľudovcov Milan Urbáni pre HN vyhlásil, že majú vlastného. "Nemusíme nikoho hľadať tak, ako to robia iné strany." Mal na mysli predsedu HZDS Vladimíra Mečiara, ktorý už pri prezidentských voľbách dvakrát neuspel.
Premiér Robert Fico pritom v polovici novembra vyhlásil, že o podpore Gašparovičovi sa rozhodne na sneme. Ten sa bude konať v sobotu v Prešove. Gašparoviča označil za dobrého kandidáta. "Snem by mohol prijať určité rozhodnutie v tomto duchu." Poslankyňa Smeru-SD Jana Laššáková však potvrdila, že konečné slovo aj tak dá predsedníctvo. "Môžeme však na sneme pripraviť pre nich určité odporúčanie." Osobne je presvedčená, že Gašparovič by mal na svojom stolci zotrvať aj druhé volebné obdobie. "Snaží sa vystupovať apoliticky, vyhýba sa konfliktom a celkovo pôsobí na spoločnosť upokojujúco."
SNS: Zmena názoru?
Ľudovci sa však s rozhodovaním, koho postavia ako kandidáta na prezidenta, neponáhľajú. Urbáni tvrdí, že v strane o tom ešte nediskutovali. Mečiara podľa neho žiadajú regionálne štruktúry. "Všetko však bude závisieť od jeho osobného rozhodnutia." Líder HZDS zatiaľ nepotvrdil, že sa do boja o prezidentský palác pustí. Na spoločného kandidáta tak koalícia môže pravdepodobne zabudnúť. Podľa poslanca HZDS Jána Kovarčíka bude najvhodnejším riešením, ak sa každá strana rozhodne sama. Povedal, že aj od SNS kolujú také chýry, že súčasného prezidenta nechcú. To však poopravil predseda národniarov Ján Slota. "V prípade, že by sa opozícia dohodla na skutočne silnom kandidátovi, ktorý dokáže vážnejšie zasiahnuť do boja, určite by sme to prehodnotili," povedal pre HN. Poprel pritom, že by zmena ich názoru závisela od rozhodnutia Smeru v sobotu. "Ide nám o to, kto má akú šancu a Gašparovič dosahuje vysokú podporu verejnosti." Či je pre neho dostatočne vážnou konkurentkou z radov opozície poslankyňa SDKÚ-DS Iveta Radičová, nepotvrdil. "Možno dokáže zamiešať karty, ale nedá sa povedať, že by mala šancu vyhrať." Slota poprel, že by on sám mal ambíciu kandidovať. Hovorí však, že je ešte možnosť, že aj oni postavia nejakého vlastného kandidáta.
Ako ísť proti Gašparovičovi
Ľudovci pritom pokračujú aj v antikampani proti Gašparovičovi. V týchto dňoch vyšla opäť v tlačových agentúrach platená správa podpísaná Kovarčíkom, kde skritizoval plánované výdavky prezidentskej kancelárie na rekonštrukciu objektov. Záujmy prezidenta prirovnal k praktikám realitnej kancelárie. "Pán Gašparovič by mal zvážiť, či chce naozaj opätovne kandidovať alebo sa bude radšej venovať realitám. Druhá oblasť mu zjavne sedí lepšie." Gašparovič porazil Mečiara pri posledných prezidentských voľbách.
KDH sa ešte nerozhodlo
V rámci opozície je zatiaľ jediným kandidátom Radičová. V KDH sa ešte rozhoduje, či ponúknu svojho predsedu Pavla Hrušovského alebo eurokomisára Jána Figeľa. "Rokovať sa o nich rokovalo, len to ešte nie je doriešené," hovorí podpredseda KDH Martin Fronc. Chýba podľa neho ich súhlas. Jeho kolega Daniel Lipšic tvrdí, že aj keď ponúknu vlastného kandidáta, najdôležitejšie je, aby mala opozícia spoločného kandidáta prijateľného pre obe strany. SMK pritom vlastného kandidáta neplánuje dať. Mohli by sa tak stať jazýčkom na váhach pri výbere medzi kandidátom KDH a SDKÚ. Podpredseda SMK Gyula Bardos hovorí, že to tak nemusí byť. "Mali sa oni medzi sebou dohodnúť a my sa potom vyjadríme."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. máj 2024 04:07