StoryEditor

Šéf STV Hreha padol. Presne po roku

Radim Hreha už nie je šéfom verejnoprávnej televízie. Z funkcie ho včera nečakane odvolala Rada STV. Urobila tak presne rok po tom, čo ho sama na post generálneho riaditeľa zvolila. Dôvod? Meškajúce strategické materiály, prehlbovanie ekonomického dlhu a zabúdanie na pôvodnú tvorbu. "Nebola spokojnosť s tým, ako sa plnia sľuby," zhrnul výhrady voči Hrehovi predseda Rady STV Bohumír Bobocký.
Samotný Hreha priznáva, že urobil chybu, keď okamžite neplnil uznesenia Rady STV. Tvrdí však, že namiesto požadovanej administratívy a byrokracie sa sústredil na skutočné problémy televízie.
Politika -- áno či nie?
Bobocký odmietol, že by rada hlasovala pod politickým tlakom. Politiku nevidí za svojím pádom ani Hreha. "Netvrdím, že niekde v pozadí nemohli byť nejaké takéto vplyvy, ale osobne som sa s tým nestretol." Tvrdí, že v poslednom čase ho neatakoval ani sa mu nevyhrážal žiadny politik.
O Hrehovi sa pritom pred rokom hovorilo ako o človeku, ktorý má blízko k najsilnejšej vládnej strane Smer-SD. Ten jeho odvolanie nekomentuje. "Hreha je pre mňa jeden z riaditeľov STV, ktorých tu bolo ,iks`. Niečo je za jeho pôsobenia pre televíziu dobré, niečo zlé a niečo veľmi zlé," reagoval pre HN podpredseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD).
Opäť boj o funkcie?
Podľa kuloárnych informácií je však za odvolaním Hrehu údajne snaha ostatných koaličných strán SNS a ĽS-HZDS dosadiť na vysoké funkcie v televízii svojich ľudí. Snahy ľudovcov a národniarov o vyšší vplyv v STV sa pritom objavili už po vlaňajšom zvolení Hrehu do funkcie. "Je to veľmi nepresná interpretácia," reagoval pre HN šéf poslancov SNS Rafael Rafaj. Potvrdil však, že s prácou Radima Hrehu spokojní neboli. "Nenahovárali sme členov rady, aby Hrehu odvolali," tvrdí aj poslanec HZDS Ján Kovarčík. Vylučuje, že by sa jeho strana snažila o politický vplyv v televízii.
Hľadá sa nový šéf
Televíziu bude až do zvolenia nového šéf viesť súčasný riaditeľ pre strategický rozvoj Nikolaj Savický, doterajšia Hrehova pravá ruka. Rada ani politici o kandidátoch na nového riaditeľa zatiaľ hovoriť nechcú.
Počas pôsobenia Hrehu odišlo z verejnoprávnej televízie viacero redaktorov. Z funkcie šéfa Reportérov STV musel napríklad odísť Eugen Korda, vzápätí Hreha "stiahol" aj Štefana Hríba a zrušil jeho reláciu Pod lampou. V lete vypukla v televízii doslova vzbura redaktorov, ktorí protestovali proti praktikám šéfa spravodajstva Jána Šmihulu. Tretina spravodajského tímu odišla, Šmihula ostal.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 20:09