StoryEditor

Slovenské more sa presťahovalo do Grécka

27.06.2007, 00:00
Takzvané "slovenské more" už nie je iba v Chorvátsku. Minulý rok sa totiž prvý krát v histórii dostalo na prvé miesto rebríčka v rámci organizovaného zahraničného cestovného ruchu Grécko a Chorvátsko tak vytlačilo na druhú priečku.

Takzvané "slovenské more" už nie je iba v Chorvátsku. Minulý rok sa totiž prvýkrát v histórii dostalo na prvé miesto rebríčka v rámci organizovaného zahraničného cestovného ruchu Grécko a Chorvátsko tak vytlačilo na druhú priečku.
Na grécke ostrovy vycestovalo v roku 2006 takmer 106-tisíc Slovákov, ktorí tam spolu strávili vyše milióna pobytových dní, v priemere tak lehota jedného pobytu dosiahla 10,2 dňa. Grécko priťahuje turistov najmä svojimi hotelmi a apartmánmi na vysokej úrovni, ostrovnými plážami, ktoré nie sú preľudnené, históriou a výbornou kuchyňou.
Chorvátsko stále boduje
To však neznamená, že donedávna najobľúbenejšie Chorvátsko by úplne strácalo svoje pozície. Jeho plusom je, že má vybudované diaľničné úseky, čo je obrovská výhoda pre rodiny s autami a dovolenkárov, ktorí cestujú autobusmi. Práve tých, ktorí cestujú autami, nemusí štatistika o organizovanom cestovnom ruchu zachytiť.
Chorvátske pobrežie navštívilo v minulom roku takmer 102-tisíc slovenských turistov, priemerná lehota pobytu bola 8,2 dňa. Tento rok ich môže od dovolenky v tejto krajine odradiť vysoký nárast cien oproti minulým rokom.
More má prednosť
"Pre Slovákov je domáca dovolenka počas letných dní výrazne menej atraktívna a radšej si našetria peniaze na dovolenku pri mori," hovorí riaditeľ CK Koala Tours Oliver Kluch.
Preto pokračuje trend, keď sa pre našincov stáva Slovensko druhým, prípadne až tretím dovolenkovým cieľom, po absolvovaní prímorského pobytu. Dopyt po zahraničí je daný aj cenami slovenských hotelov a služieb práve v rekreačných oblastiach, ktoré sú už porovnateľné s prímorskými destináciami. Pre slovenských turistov je more stále nenahraditeľným znakom pokoja a relaxu. "Najobľúbenejšie destinácie môžeme rozdeliť do dvoch skupín. Letecké a autobusové. Leteckým vládnu Grécko a Turecko, autobusovým najmä Chorvátsko," dodáva Kluch.
Najlacnejšie je Bulharsko
"Vďaka dostupnosti patrí medzi najviac navštevované krajiny aj Taliansko. Egypt, ktorý bol po minulé roky v útlme, sa tento rok dostáva opäť do normálu," povedala pre HN Eleonóra Fedorová z CK Satur.
Najlacnejšou dovolenkovou destináciou aj naďalej ostáva Bulharsko, kde by tento trend mal pokračovať aj najbližšie roky. "Bulharsko, pre svoju dostupnosť cien, a Taliansko s Chorvátskom pre dostupnosť dopravy, patria k vyhľadávaným miestam mladých ľudí, ktorí majú záujem o more a oddych v zahraničí," dodal Robert Kohlmann zo Slovenskej asociácie cestovných kancelárii a agentúr. Zo súčasných odhadov cestovných kancelárií možno usúdiť, že nárast vycestovania Slovákov by sa mal medziročne zvýšiť o 10 až 15 percent.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 05:36