StoryEditor

Megaproces sa začne bez hlavného aktéra

Proces v ostro sledovanej kauze vraždy exministra hospodárstva Jána Duckého sa začne bez hlavného aktéra. Ukrajinec Oleg K., ktorý je obvinený z vraždy, HN potvrdil, že v piatok na súd nepríde. "Stále nemám pas, ani peniaze na cestu," povedal v telefonickom rozhovore z Kyjeva.
Okresný súd Bratislava 1 sa v piatok začne po prvý raz zaoberať novou obžalobou v kauze Ducký. Oleg T. -- po zmene mena Oleg K. -- figuroval ako údajný vrah aj v pôvodnej obžalobe -- v roku 2001 však súdy jeho stíhanie zastavili. Rozhodnutie, či môže konanie prebiehať aj bez Olega K., je v kompetencii súdu. Požiadať o tom môže aj samotný Oleg K. "Odhadovanie procesného postupu a výsledku vopred v konaní nie je prípustné," povedal hovorca bratislavského súdu Pavol Adamčiak. Ak Oleg K. nepríde na Slovensko dobrovoľne, situácia sa značne skomplikuje. Ukrajina ho totiž našim orgánom nemusí vydať. Podľa zistení HN ju k tomu neviažu žiadne medzinárodné dohovory -- práve naopak. "Vo všeobecnosti platí klauzula, že by sa vlastný občan nemal vydávať na trestné stíhanie do zahraničia," upozorňuje bývalý šéf vyšetrovateľov Jaroslav Ivor. Vláda Viktora Juščenka nemusí byť viazaná morálne a už vôbec nie právne, aby vychádzala v ústrety EÚ -- tvrdí bezpečnostný analytik Ivo Samson.
Podľa Ivora môže predseda senátu za určitých okolností aj konštatovať, že obžalovaný sa úmyselne vyhýba konaniu a potom sa môže pojednávať aj bez neho. "Potom to môže prejsť do režimu konania proti ušlému." Ak sa vydanie Olega K. na Slovensko nepodarí, môže Slovensko teoreticky požiadať Ukrajinu, aby sa trestné konanie viedlo tam. "Fungovalo to tak v prípade nehody Joža Ráža, ktorého zrazil Nemec. Tu prebehlo vyšetrovanie a vodič, ktorý povedal, že na Slovensko nepríde, bol odsúdený v Nemecku," vysvetľuje Ivor. Aj tu však platí, že Ukrajina takúto žiadosť nemusí akceptovať.
Oleg K. sa neobáva, že by ho za vraždu odsúdili. "Tá obžaloba neobsahuje nič nové," uviedol jeho obhajca Andrej Lehoťan. Oleg stále tvrdí, že v čase vraždy bol úplne na inom mieste -- v dome Ivana Miška, ktorého médiá spájali s ukrajinskou mafiou. Kľúčovým svedkom obžaloby je pritom rovnako ako v čase, keď bratislavský krajský súd kauzu zmietol zo stola, Ján R. Ten mal Olega odviezť na Bajzovu ulicu, kde bol Ducký zavraždený. Ján R. tiež vypovedal, že v čase vraždy telefonoval s Olegom, ktorý hovoril tlmeným hlasom -- akoby z pivnice -- a zložil s tým, že teraz nemôže hovoriť. Vražda sa pritom stala v úzkej chodbičke panelového domu pri schránkach.
Sú aj ďalší svedkovia, ktorí vypovedali, že Olega videli na mieste činu. Druhá skupina svedkov, naopak, tvrdí, že bol v tom čase úplne inde. Oleg K. navyše tvrdí, že Ján R. proti nemu nemôže byť dôveryhodným svedkom. "Všetko čo hovorí je klamstvo." Práve Ján R. totiž Olega v minulosit označil za únoscu svojho syna. Vyšetrovanie napokon preukázalo, že žiadny únos sa nestal.

Chronológia kauzy
-- 11. januára 1999 bol zavraždený Ján Ducký
-- V máji 2000 polícia uzavrela vyšetrovanie s návrhom na obžalobu Olega T.
-- V novembri 2000 bratislavský krajský súd zastavil voči Olegovi T. trestné stíhanie a prepustil ho z väzby na slobodu
-- Toto rozhodnutie potvrdil aj Najvyšší súd SR v apríli 2001
-- V decembri 2001 Najvyšší súd SR po sťažnosti podanej Generálnou prokuratúrou rozhodol, že zastavením stíhania bol porušený zákon a predchádzajúce rozhodnutie súdov zrušil
-- jún 2007 prokurátor obžaloval Olega K. z vraždy Duckého
Zdroj: PZ SR a HN

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 18:39