StoryEditor

Ministerstvo zdravotníctva chce rokovať s poisťovňami

21.01.2008, 12:57
Aktualizované 16:05 | Všeobecná zdravotná poisťovňa nesúhlasí s kritikou odborárov, podľa ktorej nie sú stanovené presné kritériá pre uzatváranie zmlúv s nemocnicami. Hovorkyňa poisťovne Petra Balážová tvrdí, že kritériá sú zverejnené na ich webovej stránke.

Ide o štyri kritériá, dostupnosť zdravotnej starostlivosti, personálne zabezpečenie, materiálno - technické vybavenie a indikátory kvality. Nemocnica na to, aby s ňou poisťovňa podpísala zmluvu, musí spĺňať kritériá aspoň vo výške 90 percent.

Odborári dnes tvrdili, že im presné kritériá chýbajú. "Skutočnosť, že bez akýchkoľvek transparentných zásad či vopred stanovených kritérií sa redukujú zdravotnícke zariadenia, hodnotí SOZ ako prejav arogancie moci a asociálnosti VšZP a ministerstva zdravotníctva," povedal predseda zdravotníckych odborov, Anton Szalay. Ministerstvo zdravotníctva cez svoju hovorkyňu reduciu lôžok obhajuje. "Pán minister opakovane od nástupu do svojej funckie deklaroval, že na Slovensku je nadbytok akútnych lôžok, čo potvrdilo aj predchádzajúce vedenie ministerstva," hovorí Silvia Balázsiková. Ministerstvo okrem toho tvrdí, že nie je dôvod na znepokojenie, keďže sa rokovania ešte neskončili.

Riaditeľ Všeobecnej Anton Kováčik podľa predsedu odborov Szalaya už v decembri minulého roka na rokovaní odvetvovej tripartity povedal sociálnym partnerom, že poisťovňa uzavrie na prvý polrok 2008 zmluvy so všetkými lôžkovými zdravotníckymi zariadeniami. Zväz preto žiada ministerstvo zdravotníctva, aby zvolalo mimoriadne rokovanie odvetvovej tripartity, kde by sa venovali otázke zmlúv s poisťovňou.

Ministerstvo je podľa Balázsikovej pripravené na zvolanie rokovania, pričom sa na ňom môžu zúčastniť zástupcovia poisťovní, aj Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Minister Ivan Valentovič považuje podľa hovorkyne za potrebné, aby zdravotné poisťovne zazmluvňovali jednotlivých poskytovateľov lôžkovej zdravotnej starostlivosti nie plošne, ale na základe reálnych potrieb svojich poistencov a kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Takýto postup minister očakáva aj od ostatných zdravotných poisťovní.

Príčinou neuzatvorených zmlúv je, že sa poisťovňa nedokázala dohodnúť s nemocnicami ohľadom cien za zdravotnícke výkony. Tým hrozí, že pacientov Všeobecnej (okrem akútnych, pozn. red.) odmietnu ošetriť v nemocnici, ktorá je bez zmluvy a pacient si za ošetrenie buď zaplatí, alebo nájde nemocnicu, ktorá má uzavretú zmluvu.

Neuzavreté zmluvy sa týkajú 58 nemocníc združených v Asociácii nemocníc Slovenska. Poisťovňa od januára neuzavrie zmluvy so šiestimi lôžkovými zdravotníckymi zariadeniami. Medzi nimi je nemocnica Zdravie Púchov, Železničná nemocnica Košice a gynekologické lôžkové zariadenie Mediline v Bratislave. Zmluvy nedostanú ani tri liečebné ústavy v Tatrách - Kvetnica, Tatranská Polianka a Vojenský ústav pre choroby pľúcne v Novej Polianke. Ďalšie nemocnice, s ktorými Všeobecná neuzavrie zmluvu, prídu podľa Kováčika na rad od júla.


 

Ministerstvo zdravotníctva chce rokovať s poisťovňami

Všeobecná zdravotná poisťovňa nesúhlasí s kritikou odborárov, poda ktorej nie sú stanovené presné kritériá pre uzatváranie zmlúv s nemocnicami. Hovorkyňa poisťovne Petra Balážová tvrdí, že kritériá sú zverejnené na ich webovej stránke.

Celý článok >> 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 07:19