StoryEditor

Za lieky budú dôchodcovia platiť najviac 15 eur

16.08.2010, 00:00

Dôchodcovia by za svoje lieky nemali mesačne dať viac ako v priemere 15 eur. Zdravotne ťažko postihnutí ešte menej -- zhruba desať eur. Všetky ostatné výdavky na lieky nad tento rámec im preplatí zdravotná poisťovňa -- raz štvrťročne.

Premiérka Iveta Radičová predstavila niekoľko noviel zdravotníckych zákonov, ktoré začnú platiť od začiatku roka 2011. Pri stanovovaní výšky doplatkov za lieky uviedla, že narástli za posledných osem rokov o 170 percent. Pripomenula, že podiel hotovostných platieb pacientov na zdravotníctvo sa zvýšil nad priemer bohatých krajín. "Hoci pokladáme rozumnú mieru spoluúčasti za účinný nástroj regulácie poskytovania starostlivosti, na ochranu zraniteľných pacientov zavádzame limit na doplatky," uviedla Radičová.

Ten by mal ochrániť najmä sociálne slabšie skupiny obyvateľstva. Analytici tento krok vítajú, podľa nich nezruinuje rozpočty zdravotných poisťovní. "Dopad na zdravotné poisťovne nebude dramatický, ľudí, ktorí majú vysoké doplatky na lieky, nie je veľa," uviedla analytička HPI Angelika Szalayová.

Jedným z prvých opatrení v zdravotníctve bude aj zrušenie plošného testovania mladých ľudí na helicobacter pylori. Ide o baktériu, ktorá sa vyskytuje u väčšiny ľudí. Na testovanie jej prítomnosti nie je podľa premiérky dôvod. "Zrušíme to a ušetrené peniaze použijeme na ochranu ľudí pred doplatkami za lieky," doplnila premiérka. Rovnako budú zrušené aj výmenné lístky. Pacienti nebudú musieť pred návštevou špecialistu vyhľadať najskôr svojho obvodného lekára.

Zdravotným poisťovniam pribudne okrem povinnosti preplácať doplatky za lieky aj zverejňovanie zmlúv na internete s lekármi, laboratóriami, dodávateľmi liekov či prístrojov. Zmluvy s lekármi budú musieť zverejniť aj súkromné poisťovne. Rezortné ministerstvo bude musieť tiež poskytovať údaje na verejnú kontrolu. "Najprv pôjdeme systémom -- veľké zmluvy s inštitúciami, nemocnicami, dodávateľmi," objasnila premiérka. Monika Laciková

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 23:05