StoryEditor

Príčinou krízy v koalícii je postup ANO, tvrdí Dzurinda

20.08.2003, 00:00

Po šiestich týždňoch sa včera po prvý raz stretli lídri koaličných strán. Na pláne mali výmenu stanovísk k aktuálnej vnútropolitickej situácii, ktorú zaťažujú napäté vzťahy medzi jednotlivými stranami koalície. Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda chcel od predsedu ANO Pavla Ruska jednoznačne počuť, či aliancia chce zotrvať v koalícii. Zároveň ho upozornil, že ak sa ANO pri presadzovaní svojho návrhu opätovne spojí s opozíciou, SDKÚ sa nebude cítiť viazaná koaličnou dohodou voči aliancii. "SDKÚ považuje za príčinu krízy vo vládnej koalícii porušenie koaličnej dohody zo strany ANO," vyhlásil včera Dzurinda. ANO porušila dohodu vedome a navzdory upozorneniam koaličných partnerov počas uplynulej schôdze Národnej rady SR.
V otázke interrupcií chce SDKÚ rešpektovať rozhodnutie Ústavného súdu, v parlamente bude hlasovať za zachovanie súčasného stavu. Dzurinda pripomenul svoje dávnejšie vyhlásenie, že ANO používa problematiku interrupcií na presadzovanie čohosi iného. Naďalej však nechce povedať, o čo má podľa neho ísť. V súvislosti s kuloárnou informáciou, že ANO chce vymeniť kreslo ministra hospodárstva za rezort dopravy, šéf SDKÚ povedal: "Ak takýto návrh zaznie spôsobom, ktorý je patričný a na mieste na to určenom, potom sa k tomu vyjadrím."
"Dosiahli sme maximálne možný výsledok," skonštatoval po rokovaní koaličnej rady predseda SMK Béla Bugár. Podľa neho na rokovaní vznikla dohoda, že zákony sa budú presadzovať len po dohode v koalícii. "Veci, ktoré sme chceli povedať, sme povedali," skonštatoval podpredseda ANO Ľubomír Lintner. ANO má na budúci pondelok rokovanie predsedníctva, na ktorom vypracuje svoj variant toho, ako zabezpečiť priechodnosť zákona o umelom prerušení tehotenstva. O svojom návrhu bude v utorok informovať partnerov na koaličnej rade.

Žiadaní tkáčovci

Predsedovia troch koaličných strán SMK, SDKÚ a KDH - Béla Bugár, Mikuláš Dzurinda a Pavol Hrušovský včera rokovali s delegáciou Ľudovej únie na čele s jej predsedom Vojtechom Tkáčom. O termíne stretnutia troch strán vládnej koalície s tkáčovcami neboli médiá oficiálne informované. Témou rokovaní bola aktuálna politická situácia a návrhy zákonov, ktoré parlament prerokuje na septembrovej schôdzi. Rozhovory sa súčasne uskutočnili pár hodín pred rokovaním Koaličnej rady, od ktorej sa očakávalo rozhodnutie, či bude koalícia schopná ďalej fungovať. Pred týždňom sa na verejnosť dostala informácia, že piati poslanci Ľudovej únie by mohli posilniť Ruskovu ANO. Viacerí z nich to neskôr dementovali, nakoniec aj Ľubomír Lintner pre HN priznal: "Túto otázku nepovažujeme za aktuálnu. Takéto rozhodnutie zo strany poslancov ĽÚ ani nepredpokladám."

V. Tkáč: Nešlo o žiadnu zmenu politickej mapy Slovenska, žiadne senzácie sa tam nekonali. S troma koaličnými stranami sa podľa neho nedohodli na podpore žiadnych konkrétnych zákonov. Zneužitie jeho strany ako prostriedku nátlaku na alianciu predseda ĽÚ nepripúšťa. Pripomenul, že rovnako, ako diskutoval s SDKÚ, SMK a KDH, v minulých týždňoch niekoľkokrát rokoval so šéfom ANO Pavlom Ruskom.

P. Rusko: Rokovanie SDKÚ, SMK a KDH s opozičnou Ľudovou úniou označil za zbytočné gesto a hrubý faul. Koaliční partneri premárnili šancu sadnúť si za rokovací stôl a v pokojnej atmosfére nájsť východisko, povedal. Predseda ANO priznal, že dnešné udalosti ich nemilo zaskočili. Stretnutie s bývalými poslancami HZDS bez vedomia štvrtého koaličného partnera nesvedčí podľa neho o vôli SDKÚ, KDH a SMK udržať vládnu koalíciu. Kriticky vníma Rusko aj vyhlásenie prezídia strany, ktoré varuje ANO pred ďalším porušením koaličnej dohody. Ak sa na nadchádzajúcej schôdzi Národnej rady znovu spojí s opozíciou pri presadení novely interrupčného zákona, SDKÚ sa nebude voči ANO cítiť viazaná koaličnou dohodou. Podľa Ruska však takéto ultimáta neprispievajú k upokojeniu situácie a Dzurinda len zbytočne prilieva olej do ohňa.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 05:35