StoryEditor

Katastre začali dobiehať niekoľkoročné resty

Za evidenciu nehnuteľného majetku v SR zodpovedajú tzv. katastre nehnuteľností. Od 1. januára tohto roku vznikla odčlenením katastrov z krajských a okresných úradov špecializovaná regionálna sieť štátnej správy pre túto oblasť. Administratívne zmeny však nevyriešili hlavný nedostatok fungovania katastrálnych úradov (KÚ) - prekračovanie zákonných 30-dňových lehôt na spracovanie žiadostí a na vydávanie rozhodnutí o vlastníckych právach.
V polovici roku 2000 zo 79 okresných pracovísk lehoty dodržiavalo len 31, inde sa na vklad vlastníckych práv do katastra čakalo mesiace. Vláda v Analýze a návrhu systémových opatrení zlepšenia činnosti KÚ konštatovala, že tento stav zvyšuje korupciu na úradoch. Opatrenia, ktoré kabinet schválil 6. marca, by mali urýchliť vybavenie najkritickejších sklzov na zápis do katastra. Z finančnej rezervy na tento účel vyčlenila vláda 19,1 mil. Sk.

Dobiehanie v praxi

Na Správe katastra KÚ v Nitre nedodržiavajú zákonnú lehotu z technických dôvodov. Vybavenie žiadostí a podaní trvá 6 - 7 týždňov. Hlavným dôvodom je stúpajúci počet žiadostí o prevod bytov do osobného vlastníctva. Počet nevybavených prípadov vkladu vlastníckych a záložných práv súvisí aj so sprístupnením hypotekárnych úverov pre širší okruh žiadateľov o kúpu bytu či stavbu domu. Podľa riaditeľky KÚ Dagmar Martiškovej do konca roka 2001 zákonnú lehotu dodržiavali. Zvýšenie počtu pracovníkov zatiaľ z dôvodu nedostatku prostriedkov neplánujú. K 31. decembru evidovali na katastrálnom odbore Krajského úradu v Prešove takmer 3 tis. návrhov na vklad do katastra nehnuteľností, ktorým vypršala lehota na vybavenie. Po vzniku samostatného KÚ a zmenách začiatkom roka sa v prvom štvrťroku znížil pri neustálom náraste nových žiadostí počet nevybavených návrhov na vklad na 2,7 tis. Ako informoval zástupca prednostky a vedúci technického odboru KÚ v Prešove Juraj Palčík, v okresoch Sabinov a Svidník sa podarilo dosiahnuť zákonom stanovený stav v lehotách. Po marcovom rozhodnutí kabinetu dostal KÚ, ktorý zamestnáva asi 320 ľudí, 1,68 mil. Sk. Prostriedky sa použili na odmenu pracovníkov za prácu vykonanú nad rámec povinností, na odvody a poistné a 440 tis. Sk na poštovné. Splnenie úlohy je stanovené na 30. júna 2002. V Trenčianskom kraji musí občan na vklad do katastra čakať niekoľko mesiacov až rokov. Hlavná príčina je v rastúcom počte úloh pre katastre pri ich nedostatočnom personálnom a materiálno-technickom vybavení. KÚ v Trenčíne dostal tento rok na spracovanie nevybavených vkladov 2 mil. Sk. V kraji je zlá situácia v Prievidzskom a Trenčianskom okrese. "Postupne sa to zlepšuje a peniaze by sme potrebovali na prijatie nových zamestnancov najmä v Trenčíne. Začíname to riešiť výpomocou zamestnancov z menej vyťažených KÚ z okolitých okresov," povedala Janka Dobiašová, prednostka KÚ v Trenčíne.

Na zlepšenie a urýchlenie činnosti dostali KÚ v Žilinskom kraji tiež takmer 2 mil. Sk. Najhoršia situácia je v okresoch Dolný Kubín, Litovský Mikuláš, Turčianske Teplice a Tvrdošín. Podľa riaditeľky Správy katastra v Žiline Vlasty Mruzekovej ročne len v samotnom meste majú 4 tis. zápisov, potrebovali by vybaviť o tisíc viac. Výpis z pozemkovej knihy, identifikáciu, existujúci list vlastníctva vybavujú na počkanie. Podľa vedúceho technického odboru KÚ v Banskej Bystrici Jána Tomaškina sa začalo marcové uznesenie vlády, týkajúce sa vkladového konania, realizovať začiatkom mája. Kým ku koncu vlaňajšieho roka evidovali 4 tis. nezavkladovaných listín, v súčasnosti sa ich počet pohybuje okolo 3,1 tis. Prednosta KÚ v Košiciach Štefan Moyzes tvrdí, že finančná injekcia od vlády nerieši hlavné príčiny sklzov, teda personálne dobudovanie úradu aodstránenie kritického stavu techniky. Košice, ktoré majú z celoslovenského hľadiska zanedbateľné 4 % sklzov pri vkladových listinách, dostali od vlády 1,3 mil. Sk. Najdlhšia lehota na vybavenie žiadostí v kraji neprevyšuje tri mesiace, najmenej uspokojivá situácia pri návrhoch na vklady do katastra je v Michalovciach, Košiciach - okolí a Spišskej Novej Vsi.

Ďalšie nesystémové opatrenia

Vláda 22. mája schválila návrh ďalších opatrení na zlepšenie činnosti KÚ a na zavedenie katastrálneho registra na internet. V rámci projektu internetizácie za 27 mil. Sk má byť na odstránenie všetkých aj 69 tis. zvyšných sklzov pri zapisovaní tzv. záznamových či verejných listín vyčlenených pre KÚ z výnosu malej privatizácie ďalších 16 mil. Sk. Zefektívnenie činností katastra by malo mať formu prijímania nových zamestnancov na dobu určitú alebo nadčasovej práce. Na odmeny za zvýšené výkony úradníkov by malo ísť 9,4 mil. Sk a na distribúciu rozhodnutí 6,5 mil. Sk.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. apríl 2024 10:19