StoryEditor

Dôvera: Najlepšia nemocnica sídli v Košiciach

16.06.2010, 00:00
Najlepšou všeobecnou nemocnicou je Nemocnica Košice - Šaca, najlepšou fakultnou nemocnicou sa stala Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok.

Vyplýva to z tretieho komplexného hodnotenia nemocníc a zdravotníckych zariadení, ktoré zverejnila súkromná poisťovňa Dôvera. 

Z hodnotenia vyplýva tiež, že spokojnosť pacientov so zdravotnou starostlivosťou sa oproti minulému roku mierne zhoršila. "Súvisí to s tým, že pacienti očakávajú kontinuálne zvyšovanie kvality zo strany poskytovateľov,“ uviedol riaditeľ úseku nákupu zdravotnej starostlivosti Dôvery Martin Kultan. Výsledný rebríček podľa jeho slov zohľadňuje subjektívnu spokojnosť pacientov a objektívne dáta o kvalite a efektivite zdravotnej starostlivosti.

Poisťovňa hodnotila aj špecializované zdravotnícke zariadenia. Spomedzi detských fakultných nemocníc najlepšie

 hodnotenie získala Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Banská Bystrica. Medzi kardiocentrami poskytuje najlepšiu starostlivosť Národný ústav srdcových a cievnych chorôb v Bratislave, v konkurencii onkologických ústavov najlepšie obstál Národný onkologický ústav v Bratislave. Podľa Kultana pacienti najlepšie vnímajú starostlivosť a správanie personálu, nasleduje spokojnosť s liečbou a poskytnutou starostlivosťou. Najhoršie hodnotia ubytovanie a stravu.

Výsledky hodnotenia sú podkladom na rokovania poisťovne s nemocnicami o nových zmluvách. "Sme presvedčení, že zariadenia, ktoré poskytujú lepšiu, kvalitnejšiu starostlivosť a riešia ťažšie, náročnejšie prípady, majú mať vyššie úhrady ako tí, ktorí takúto zdravotnú starostlivosť neposkytujú,“ vysvetlil riaditeľ úseku nákupu zdravotnej starostlivosti.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 04:50