StoryEditor

Petríkovú volá ďalšia exotika

06.05.2010, 00:00
Na osem dní do komunistickej Číny ide o dva dni ministerka spravodlivosti Viera Petríková (ĽS-HZDS). Predmetom rokovania má byť okrem iného aj trest smrti.

Doteraz bol účel jej cesty zahmlený. Až včera ho ministerstvo spravodlivosti sprístupnilo. 

"Služobku“, ktorú ministerke schválila vláda, HN objasnil hovorca ministerstva spravodlivosti Michal Jurči. "Ide o štandardnú cestu, akú vykonávajú ministri členských štátov EÚ. Témou rokovaní sú od trestu smrti, cez elektronickú justíciu, rýchlosť konania a právneho poriadku.“

Platí čínska strana
Po Brazílii, kde bola ministerka aj s predsedom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom nedávno a nemohla mať plánovaný príhovor na konferencii kvôli zdravotným problémom, je Čína ďalšou exotickou krajinou, do ktorej Petríková vycestuje opäť v sprievode Harabina. Ten je šéfom delegácie. "Rokovania budú s predstaviteľmi súdnictva, prokuratúry a rezortu spravodlivosti,“ pokračuje Jurči. Cesta bude podľa hovorcu hradená pozývateľom, teda predsedom Najvyššieho súdu Čínskej ľudovej republiky.

Hovorca ministerky Jurči tiež upozornil, že do Číny cestuje aj český rezort spravodlivosti. Avšak je tu jeden zásadný rozdiel. Česká ministerka spravodlivosti Daniela Kovářová navštívi Čínu 15. až 17. mája, teda až o týždeň po našej ministerke, a cieľ jej cesty je úplne iný - veľtrh Expo 2010. Na ten sa Petríková nechystá.

Zámer českého rezortu spravodlivosti nám potvrdila hovorkyňa Jitka Zinke. "Ministerka navštívi Šanghaj ako členka delegácie, ktorá bude na Expo 2010 reprezentovať Českú republiku v rámci Českého národného dňa. Predsedníčka Najvyššieho súdu na zozname účastníkov nie je.“

(Ne)normálne rokovanie
O účele cesty ministerky Petríkovej, ktorá má trvať vyše týždňa, pochybuje exminister spravodlivosti Daniel Lipšic (KDH). "Rokovať o týchto témach s Čínou nepokladám za normálne, keďže brať si príklad od Číny zrovna nemôžeme.“ Lipšic dopĺňa, že v čase krízy by nemala fungovať "cestovná kancelária ministerstva“ a malo by sa šetriť. "Stopercentne pozývateľ nehradí cestu, možno tak stravu a ubytovanie,“ povedal HN Lipšic na margo nákladov, ktoré má hradiť čínska strana. Spiatočná letenka do Pekingu bez poplatkov za víza môže stáť podľa portálu pelikan.sk okolo 500 eur. Osemdňové pobyty v Číne, ktoré organizuje pre záujemcov Obchodná komora SINACO pre Slovákov v čase veľtrhu Expo vyjdú s cestovným, ubytovaním a so stravou 1 485 eur.

Najčastejšou destináciou našich vládnych činiteľov je Brusel. Do konca tohto volebného obdobia sa viacero z členov kabinetu Roberta Fica (Smer-SD) chystá práve tam na rokovania s kolegami z krajín Európskej únie. Ostatné zahraničné cesty sú taktiež v Európe.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 23:41