StoryEditor

Smer proti doprivatizácii

17.11.2003, 23:00
Strana Smer očakáva, že prezident SR Rudolf Schuster vráti do parlamentu "cynický" návrh zákona o zmiernení hmotnej núdze, ale aj zákon o veľkej privatizácii. Uviedol to v piatok predseda strany Robert Fico.

Strana Smer očakáva, že prezident SR Rudolf Schuster vráti do parlamentu "cynický" návrh zákona o zmiernení hmotnej núdze, ale aj zákon o veľkej privatizácii. Uviedol to v piatok predseda strany Robert Fico. Podľa Smeru doterajší priebeh privatizácie nebol transparentný a prebehol v rozpore so zákonom, pretože zastúpenie štátu v orgánoch týchto spoločností nezodpovedá jeho väčšinovému vlastníctvu. Zahraničný partner má síce menšinový podiel akcií, ale štát mu ich predal spolu s výkonom manažérskych právomocí. To podľa Smeru umožňuje, aby si zahraničný partner robil s podnikom, čo chce. Smer bude žiadať, aby prípadná doprivatizácia prebehla v súlade so zákonmi a tak, aby sa dosiahol maximálny výnos z predaja. Pre ekonomiku SR však bude podľa Fica predaj Slovenských elektrární "smrteľným rizikom", pretože v najbližších rokoch hrozí Európe energetická kríza.
Strana tiež v najbližšom čase navrhne úpravy zákona o spotrebnej dani z minerálnych olejov, ktoré znížia sadzby tejto dane. V prípade bezolovnatého benzínu by to malo byť z 15 500 Sk na 15 150 Sk za tisíc litrov, pri nafte zo 14 500 na 12 750 Sk na tisíc litrov. Podľa Fica je totiž absurdné, že v SR je najvyššia cena týchto produktov, keď občania majú platy sedemkrát nižšie ako v Rakúsku.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 00:03