StoryEditor

"Búchal do stola," tak berú ľudia Jureňu

01.12.2009, 23:00

Oficiálna poslanecká kancelária Miroslava Jureňu (ĽS-HZDS) je v bratislavskom sídle HZDS. Hľadali by ste ho tam však márne. Dokonca ani strážnik na vrátnici nevie, kde je Jureňova kancelária. "Vidím ho tu asi tak raz za rok, najmä, keď majú nejaké veľké schôdze,“ krúti hlavou vrátnik a odporúča hľadať poslanca v Národnej rade.

Samotný Jureňa priznáva, že bratislavskú kanceláriu využíva najmenej. Väčšiu šancu ho nájsť má človek v krajských sídlach HZDS v Senici alebo Trnave a na výjazdových rokovaniach strany. "My máme taký politický režim, že raz za dva mesiace robíme výjazdy, spojené s rokovaním republikového predstavenstva HZDS. Takže v rámci týchto výjazdov sú organizované návštevy podnikov alebo stretnutia s občianskymi združeniami,“ hovorí poslanec.

Policajný štát?
Exminister pôdohospodárstva, dnes poslanec HZDS Jureňa tvrdí, že sa v poslednom čase zaoberá najmä sťažnosťami občanov na zákon o cestnej premávke. "Niekedy sa stretávam s tým, že ľudia sa mi sťažujú na policajný štát. Prijali sme zákon o cestnej premávke, za ktorý som aj ja hlasoval, ale v tom čase sme aj vo výbore hovorili o primeranosti pokút,“ vysvetľuje poslanec.

Odkedy Jureňa odišiel z ministerstva, predložil dva návrhy zákonov. Prešiel mu len jeden - o výrobe liehu, ktorý viac ako 140 páleniciam na Slovensku umožnil rozšíriť svoju výrobu nad rámec prebytkov súkromných pestovateľov. "Bola to objednávka zdola, myslím si, že zákon bol prospešný, pretože tieto pálenice mali problémy s existenciou,“ tvrdí Jureňa. V októbri tohto roku sa spojil s Pavlom Frešom z SDKÚ a navrhol zmeny v stavebnom zákone, najmä v súvislosti s pezinskou skládkou. "Myslím si, že jeho návrh mal svoju logiku. Podľa mňa na Slovensku by mal svoje uplatnenie inštitút miestneho referenda.“ Na schválenie návrhu v parlamente chýbal iba jeden poslanecký hlas.

Povestné búchanie
Bežným ľuďom Jureňa utkvel v pamäti najmä odchodom z funkcie ministra pôdohospodárstva. "To je ten, ktorý vystupoval v maštali,“ usmieva sa päťdesiatnik Juraj z Bratislavy. "Pamätám sa, ako búchal do stola. Musel odísť, tuším, kvôli škandálu s pozemkami pod Tatrami.“ Na viac sa ani Juraj, ani ďalší oslovení nevedeli rozpamätať.

Poslankyňa HZDS Katarína Tóthová považuje Jureňu za ústretového a komunikatívneho človeka. "S pánom Jureňom som ako s aktivistom HZDS spolupracovala už aj skôr a viem, že má veľmi dobrý kontakt s ľuďmi.“

Ivan Štefanec z opozičnej SDKÚ-DS hovorí o ňom ako o pragmatickom politikovi. "Keďže je to poslanec vládnej koalície, hlasuje spravidla diametrálne inak ako my, ale pôsobí na mňa pragmatickým dojmom.“ Za pragmatika považuje Jureňu aj politológ Grigorij Mesežnikov. "Na mňa pôsobí ako pragmatický človek. Keď bol podpredsedom HZDS, bol ako poslanec viditeľnejší.“ Domnieva sa však, že ako politik Jureňa končí.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
11. máj 2024 15:07