StoryEditor

Anna Reháková: Pacienti sa stali pokusnými králikmi

12.02.2004, 23:00
Najmä dlhodobo chorí ľudia sú okrem svojej choroby vystresovaní aj z toho, čo sa deje v zdravotníctve, a to spolu so stresom z ochorenia už dlho a permanentne zhoršuje ich zdravotný stav. Tí najviac chorí sa ustavične pýtajú, kedy sa už skončia opatrenia, ktoré sú v ich neprospech.
Pri komentovaní návrhu novely zákona o liekoch ste povedali, že nemožno hovoriť o jej jednoznačnej prospešnosti pre pacientov. Prečo?
- Pretože za úspech zdravotníctva sa pokladá čo najmenej ľudí v ambulanciách, no nie preto, že by ubudlo chorých. Zároveň chorí ľudia nemajú prístup k drahším liekom, na ktoré sú dlhodobo nastavení.

Má asociácia pacientov poznatky, že to pacientov poškodzuje?
- Niektorí z nich sa stávajú pokusnými králikmi. Registrujeme prípady, že lekárovi dosť dlho trvá, kým pacienta nastaví na vhodný liek, a je veľmi zlé, ak ho opätovne musí presmerovať na iný, a nemá inú možnosť ako ho vyskúšať, len čakať, ako jeho organizmus zareaguje. To nevnímam ako prospech pacienta.

Máte signály od viacerých pacientov, ktorým toto prestavovanie robí problémy?
- Áno, ale nezostáva im nič iné, pretože sú chronicky chorí, prípadne majú viacero druhov ochorení a doplatky za lieky i ostatné poplatky sú pre nich naozaj neúnosné.

Mapujete situáciu aj detailnejšie, či im to významne zhoršuje zdravotný stav?
- V tomto smere sa nepovažujeme za odborníkov, ale z informácií niektorých pacientov vyplýva, že sa cítia horšie. Celú situáciu vnímajú tak, že sa zdravotná starostlivosť o nich zhoršila.

Vnímajú zhoršenie len v rovine dostupnosti drahších liekov alebo aj pri starostlivosti lekárov?
- Sú to spojené nádoby. Z pohľadu pacientov je však veľmi negatívne aj to, že sa každú chvíľu mení kategorizácia liekov aj poplatky za ne. Najmä dlhodobo chorí ľudia sú okrem svojej choroby vystresovaní aj z toho, čo sa deje v zdravotníctve, a to spolu so stresom z ochorenia už dlho a permanentne zhoršuje ich zdravotný stav. Tí najviac chorí sa ustavične pýtajú, kedy sa už skončia opatrenia, ktoré sú v ich neprospech.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 11:28