StoryEditor

Štátny dlh bude určite klesať, tvrdí Fico

24.04.2010, 13:53
Autor:
TASRTASR
Štát v minulom roku hospodáril presne tak, ako si naplánoval. Zvýšenie deficitu verejných financií z očakávaných 6,3 % na 6,8 % hrubého domáceho produktu (HDP) spôsobili takmer výlučne mestá a obce, ich hospodárenie je však od štátu nezávislé.

"Môžem len zablahoželať ministrovi financií, že rok 2009 sme zvládli presne tak, ako z pohľadu štátu naplánoval," vyhlásil v dnešných Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu premiér Robert Fico (Smer-SD).

Deficit už narastať nebude

Zároveň zdôraznil, že rok 2009 bol prvý aj posledný, kedy slovenský deficit rástol a už v roku 2010 bude určite nižší, čim sa Slovensko zaradí do úzkej skupiny krajín v rámci Európskej únie (EÚ). Vláda sa ešte na jeseň oficiálne zaviazala, že v tomto roku zníži záporné hospodárenie verejnej správy na 5,5 %, s výhľadom dosiahnuť európskymi pravidlami požadovaný limit 3 % v roku 2012.

Fico v tejto súvislosti upozornil na skutočnosť, že priemerný deficit v celej EÚ tento rok na rozdiel od Slovenska ešte porastie. Európska komisia (EK) preto podľa neho nemá veľké právo kritizovať SR za vývoj vo verejných financiách. "Úradníkom z EK odkazujem, nech sa radšej venujú tomu, že v Európe v priemere deficit stúpa zo 7 na 7,5 %, kým na Slovensku pôjde deficit dole. Slovensko je posledná krajina, ktorú majú právo kritizovať. Nech sa radšej sústredia na deficity v iných štátoch," odkázal slovenský premiér Bruselu.

Fico chce daň z dividend

Zopakoval tiež, že pokiaľ sa počas roka nebude rozpočet vyvíjať podľa plánu, vláda dokáže získať peniaze škrtmi v spotrebe jednotlivých ministerstiev tak, aby sa to nedotklo ľudí. Fico pripustil, že stále uvažuje aj nad možnosťou opätovne zaviesť na Slovensku daň z dividend. Problém je však v tom, že sa jej plateniu dá vyhnúť. "Niektoré zahraničné firmy by sa mohli vyhnúť plateniu. Uvažujeme aj o dividendách, ale musí to byť tak, že nebudeme vyberať iba od slovenských podnikateľov a zahraniční podnikatelia, ktorí pôsobia na Slovensku, nebudú musieť platiť nič," dodal predseda vlády.

Eurostat aj slovenský štatistický úrad vo štvrtok (22.4.) informovali, že deficit slovenských verejných financií dosiahol vlani 4,29 miliardy eur alebo 6,77 % HDP a prekonal tak oficiálne odhady na úrovni 6,3 %. Minister financií Ján Počiatek (nominant Smer-SD) ešte v ten istý deň reagoval, že prekročenie plánovaného deficitu spôsobili predovšetkým samosprávy, ktorých hospodárenie bolo o 255 miliónov eur horšie ako sa očakávalo, čo prehĺbilo schodok o 0,41 %. Pod zvyšok sa podpísalo horšie hospodárenie verejných vysokých škôl.

01 - Modified: 2003-11-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zajtra v čísle príloha Česko -- Slovensko 02 - Modified: 2003-11-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Reforma na dvoch pilieroch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 05:41