StoryEditor

Sulík láka Obyčajných ľudí iba mailom

14.02.2011, 23:00

Šéf SaS Richard Sulík prehovára troch Obyčajných ľudí, aby ostali v klube SaS, výhradne mailom. Na osobné stretnutie ich doteraz nepozval. Na ich požiadanie SaS na zajtra zvolala poslanecký klub. Erika Jurinová, Martin Fecko a Jozef Viskupič chcú na stretnutí oznámiť, či ostanú u Sulíka, alebo sa stanú nezávislými poslancami ako ich líder Igor Matovič. Bez nich by koalícia stratila väčšinu - v parlamente by mala iba 74 poslancov.   

Mimo SaS, ale za koalíciu?
Fecko včera naznačil, že v SaS skončia, ale naďalej budú stáť za koalíciou. "My sme pani Radičovej sľúbili, Obyčajní ľudia sú stále koaliční poslanci. A to nezávisle, v akom budeme zoskupení. Predsa nemôžu byť iba kluby,“ povedal Fecko s tým, že svoju politickú budúcnosť nespája s SaS. Viskupič ani Jurinová nechceli komentovať, ako sa zachovajú. Jurinová iba uviedla, že po prípadnom odchode by podporovali vládu Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). "Nemáme dôvod tváriť sa ako opozícia, keď máme rovnaké myšlienky.“

Matovič tvrdí, že na "svojich“ poslancov netlačí, aby sulíkovcov opustili. "Je to čisto na ich rozhodnutí,“ vraví Matovič. Vzápätí však uviedol, že minulotýždňové rozhodnutie SaS, ktorá ho vylúčila z poslaneckého klubu, keď podporil návrh zákona o štátnom občianstve z dielne Smeru-SD, nemusí ostať bez odozvy. "Ak dôsledky tohto rozhodnutia budú také, že Slovensko bude mať menšinovú vládu, tak myslím, že si každý na Slovensku uvedomí, že kto je Richard Sulík a aký je to zodpovedný politik,“ vyhlásil Matovič.
Menšinová vláda by prichádzala do úvahy, keby traja "obyčajní“ boli nezávislými poslancami spolu s Matovičom a Andrejom Ďurkovským (pôvodne z KDH). Koalícia by ostala v 150-člennom parlamente v oslabení - mala by iba 74 hlasov. Premiérka Radičová včera neodpovedala, či by ostala na čele menšinovej vlády. V minulosti to odmietala.

S tromi "obyčajnými“ sa dnes zíde Matovič, aby si dohodli postup pred zajtrajším klubom SaS. Sulík trojicu od minulého týždňa nepozval na žiadne stretnutie. Včera im iba zaslal mail s výzvou, aby v klube SaS ostali. "Je to interná mailová komunikácia, ku ktorej nemám dôvod sa vyjadrovať,“ reagoval Sulík. Prvýkrát chce s nimi rokovať až na klube. Ako ich bude presviedčať a čo urobí, ak vystúpia, odmietol komentovať.

Matovič: Sulík je podvodník
Podľa Fecka v maile im pripomína dohodu z leta, v ktorej sa zaviazali, že ak vystúpia z klubu, vrátia poslanecký mandát. Matovič považuje dohodu za "zdrap papiera“, pretože ju Sulík nesplní - nezabezpečí aktualizáciu vládneho programu o ich priority. "Je podvodník,“ tvrdí Matovič. Sulíkovi vyčíta, že ho dal z klubu vylúčiť za hlasovanie so Smerom, na ktorom sa údajne dohodli. "Pred hlasovaním sám povedal, že návrh Smeru nepodporia, a vzápätí bol za. Tak to je čo?“ pýta sa Sulík.

Podľa Matoviča predseda SaS nevie zvládať krízové situácie. "V tomto má Slovensko obrovské šťastie, že nemáme atómové bomby a že Sulík nie je ten, ktorý by mal doma kufríček s veľkým červeným tlačidlom. Keď by ho mal, tak stlačí gombík, bách, a potom rozmýšľa, fúha, čo som to spravil, aké to bude mať dôsledky.“

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. máj 2024 15:02