StoryEditor

Koaličný odkaz Gašparovičovi: Dokážeme sa korektne dohodnúť

Väčšina ohlasov na víťazstvo Ivana Gašparoviča v prezidentských voľbách sa niesla v duchu očakávaní. Reakcie politických strán prišli bez väčších emócií. Voliči neboli ochotní rešpektovať ani odporúčanie vládnych strán na neúčasť, ktoré malo zvýšiť Mečiarove šance na zvolenie jeho stabilnou voličskou základňou, tvrdí Zuzana Kusá zo Sociologického ústavu SAV.

Zhovievavé očakávania vládnej koalície a mierny optimizmus väčšiny opozičných strán. Tak sa dá charakterizovať vnútropolitická situácia na Slovensku po oficiálnom ohlásení výsledkov druhého kola prezidentských volieb. Podľa predsedu SMK Bélu Bugára zvíťazil strach pred Mečiarom. Líder ANO Pavol Rusko sa neobáva možného nadviazania nového prezidenta na opozičný Smer. Samozrejme, veľkú radosť z výsledku má Robert Fico, ktorého Smer Gašparoviča oficiálne podporil. "Nemá však voči nám žiadne záväzky," zdôraznil Fico. Spokojní sú komunisti.

Kritika a spokojnosť
Nečakane tvrdej kritike podrobil v rozhovore pre HN svojho straníckeho šéfa z ĽS-HZDS poslanec NR SR Miroslav Maxon. Ten upozorňuje, že v porovnaní s prezidentskými voľbami stratil Mečiar takmer polovicu voličov. Maxon si to vysvetľuje neschopnosťou Mečiara osloviť voličov kandidátov z koaličného prostredia. "Značná časť voličov odmietla prístupy, ktoré predstavuje predseda ĽS-HZDS," uzavrel pre HN Maxon. Jeden z najbližších Mečiarových mužov -- podpredseda ĽS-HZDS Ján Kovarčík -- zdôrazňuje, že ĽS-HZDS neutrpelo porážku, ale doplatilo na všeobecnú protimečiarovskú mobilizáciu. Hlavu svojho šéfa však nemieni žiadať. Šéf Centrálneho volebného tímu ĽS-HZDS Viliam Soboňa vidí príčinu porážky v slabej motivácii voličov. "Kolaboračná politika ĽS-HZDS zlomila Mečiarovi krk. Privítal by som, keby začali opäť robiť opozičnú politiku," komentoval situáciu pre HN Fico. Po volebnom fiasku prestal Mečiar s píšucimi novinármi komunikovať. Naopak, zúčastnil sa na diskusiách v rozhlase a televízii. Pri odchode zo sídla ĽS-HZDS si pískal, cestou z rozhlasu nepovedal ani slovo a pri odchode z STV povedal novinárom len: "Nechajte ma!"

"Nepredajný" Mečiar
Sociologička Zuzana Kusá pripomína, že občania nevedia Mečiarovi odpustiť zlú medzinárodnú povesť Slovenska v minulosti, a že neprejavil žiadnu sebareflexiu za spomalenie integrácie SR do EÚ a NATO. Juraj Marušiak z Ústavu politických vied SAV k tomu dodal, že Mečiar je politicky "nepredajný". Zároveň upozornil na iný problém, keďže podľa neho koalícia nedokázala svoje postoje a výzvy na neúčasť pri hlasovaní dostatočne zdôvodniť. "Ukázalo sa, že vo verejnosti existuje veľký potenciál nespokojnosti s politikou vlády, to sa však v budúcnosti nemusí nevyhnutne prejaviť v podpore opozičných strán," dodal Marušiak. Zároveň však očakáva rast povolebných sporov v opozícii.

Pomery sa môžu stabilizovať
Hovoríme so sociologičkou Soňou Szomolányi
Bratislava (hn/Alena Gottweisová)

Čo môže úspech Gašparoviča znamenať vo vzťahu medzi prezidentom a vládou?
-- To, že bol zvolený Gašparovič a že ho volilo hlavne mestské prostredie, naznačuje, že SR sa stáva stabilizovanou demokraciou. SR sa prvý raz dostane do situácie, ktorá je vo svete známa ako kohabitácia -- prezident vzišiel z opozície. To, že aj opozícia má podiel na moci, môže prispieť k stabilizácii pomerov v SR. Podmienkou je, že sa všetci aktéri budú správať podľa pravidiel.

Je vôbec takýto predpoklad reálny?
-- Najmä strana Smer nedodržala iniciovaním referenda neformálne podmienky fair play parlamentnej demokracie. Ale referendum sa skončilo s určitým výsledkom, ktorý musí aj Smer rešpektovať ako jasný signál. Navyše nesmieme zabúdať, že prezident má v ústave určité kompetencie, ktoré mu umožňujú nezávislé vystupovanie.

Bude toho Gašparovič schopný?
-- Legitimita Gašparoviča vyplýva aj z podpory voličov koaličných strán. Tento fakt nemôže obísť.

Čo odporúčali a komu to mohlo pomôcť
SDKÚ a SMK -- priaznivcom odkázali, nech sa rozhodnú, ako chcú, vedenia strán nešli voliť.
KDH a ANO -- odporučili druhé kolo volieb odignorovať. Nižšia účasť mala pomôcť Mečiarovi.
Slobodné fórum -- priaznivcom odkázali, aby šli voliť, ale nie Mečiara.
KSS -- odporučila zúčastniť sa na voľbách bez konkrétneho mena, vyššia účasť pomohla Gašparovičovi.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 02:05