StoryEditor

Strata moci? V hre sú miliardy

21.04.2010, 00:00

Strana, ktorá sa viac nedostane do vlády, môže stratiť veľa. Po voľbách sa totiž bude pokračovať v rozbehnutých projektoch ako informatizácia zdravotníctva, výstavba diaľnic či predaj emisných kvót. A práve pri týchto megaobchodoch môže prísť o svoj vplyv súčasná vládna strana Smer-SD Roberta Fica, ak sa jej nepodarí zostaviť po júnových voľbách do parlamentu vládu. "Strana Smer sa usiluje o čo najdlhšie zotrvanie pri moci. Vládny koláč, čo sú benefity pri rozhodovaní o veľkých projektoch a zákazkách, sú vždy doménou vládnych strán," konštatuje politológ Michal Horský.

Na obdobie rokov 2010 až 2014 je naplánovaná výstavba štyroch úsekov diaľnic či rýchlostných ciest, ktoré môžu stáť až 65 miliárd eur. Ďalej bude budúca vláda pokračovať v informatizácii zdravotníctva, čo je projekt iHealth, a ten má spolu stáť 250 miliónov eur. Nemožno zabudnúť ani na emisné kvóty, ktorých predaj, spolu je ich 67 miliónov ton, po osem eur za tonu by mohol vyniesť 536 miliónov eur. No a v neposlednom rade sú tu ešte eurofondy, ktorých sa doteraz veľa nevyčerpalo. Podľa analýzy ministerstva financií len 6 percent z balíka 11,4 miliardy eur.

Premiér Fico včera na tlačovej konferencii upozornil verejnosť na možné negatívne dosahy, ak by tá budúca vláda bola zložená z pravicových a v súčasnosti opozičných strán. Jednou z hlavných hrozieb by podľa Fica bolo pokračovanie privatizácie strategických podnikov pod taktovkou SDKÚ-DS. On so svojou stranou privatizovanie odsudzujú, no na druhej strane sú tu obchody a verejné obstarávania, za ktoré sa inkasujú stovky miliónov, ba až miliardy eur. Politológ hovorí, že to je jedna z hlavných vecí, čo Smer núti urobiť všetko pre to, aby vládu zostavil. "Vláda povedala už pred pár dňami, že im ide o to, aby diaľnice ostali v rukách vlády a hlavne dominantnej vládnej strany. Je jasné, že Smer chce mať hlavné slovo pri megaobchodoch," povedal pre HN Horský.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 05:41