StoryEditor

Manažérom štátu sa trasú stoličky. Hrozia im konkurzy

08.02.2011, 23:00
Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) chce šéfov štátnych firiem vyzliecť z "politických tričiek".

Desiatky manažérov, ktorých do podnikov počas uplynulého pol roka dosadila nová vláda, tak po niekoľkých mesiacoch možno skončia vo funkcii. Ak budú chcieť pokračovať, musia už prejsť výberovým konaním. Tam ich však čaká možná konkurencia ďalších uchádzačov. Radičová chce takto skoncovať s čisto politickými nomináciami.

"Malo by sa to týkať konkurzov na všetky miesta. V opačnom prípade by celý ten cirkus nemal veľký význam,“ potvrdil HN premiérkin hovorca Rado Baťo. Takáto dohoda sa podľa Radičovej mala zrodiť na pondelkovej Koaličnej rade, ktorá riešila návrh nových pravidiel na výber ľudí v podnikoch s majetkovou účasťou štátu a ich odmeňovanie. Ten predložil minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS), ktorý tvrdí, že nové pravidlá majú platiť do budúcna, nie spätne. S nápadom, aby sa robili na už obsadené miesta konkurzy nanovo, nesúhlasí. "To nebolo cieľom môjho návrhu,“ reagoval pre HN. Rozpor okolo návrhu má vyriešiť dnes vláda.

Po voľbách nová vláda obsadzovala miesta v štátnych firmách podľa politického kľúča - kto riadi ministerstvo, ten dosadí do rezortných podnikov nové vedenie.

Návrh nových pravidiel hovorí o povinných konkurzoch - čo oceňuje aj riaditeľ organizácie Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš. "Verejné výberové konania umožňujú lepšiu súťaž odbornosti a návrhov, a teda vyšší tlak na to, aby na post šiel odborne zdatný človek, nie politikov príbuzný.“ Zároveň však dodáva, že ani konkurzy úplne neodstránia politický vplyv. "Ten vplyv tam bude vždy, veď ide o štátne podniky a za tie majú vládnuci politici zodpovednosť.“

Napriek tomu, že premiérka bije na poplach v prípade obsadzovania vrcholných pozícií v štátnych podnikoch, pri obsadzovaní iných štátnych úradov trvá na zodpovednosti ministrov svojej vlády. Na regionálnej úrovni sa Radičová neprieči ani straníckym nomináciám. "Ak mám za to niesť zodpovednosť a nastaviť svoj krk, že mi tam nebudú šafáriť s verejnými financiami, no tak tam chcem mať človeka, ktorému dôverujem. Vždy budú nominácie aj po straníckej linke, to nie je nič nenormálne,“ tvrdí pre HN predsedníčka vlády.

Odkryť stranícke nominácie v štátnych úradoch chce aj poslanec SaS a líder hnutia Obyčajní ľudia Igor Matovič. Na tento účel zriadil webovú stránku. "Strany budú vedieť na web importovať vyplnenú excelovskú tabuľku, ktorá bude dosť podrobná. Pevne verím, že to budú vypĺňať. Mám prísľub od troch predsedov koaličných strán,“ tvrdí poslanec. Jediný, kto podľa Matoviča s nápadom zatiaľ nesúhlasí, je líder Mosta-Híd Béla Bugár. "Pán Matovič si mýli pojmy s dojmami. Povedal som mu, že keď niečo chce, musí to prejsť cez Koaličnú radu. Konkrétne na tieto nominácie sa ma ani nepýtal,“ kontruje Bugár.

Koaličným lídrom chce dať kontroverzný poslanec čas niekoľko mesiacov. Ak sa "nechytia“, chce dať priestor na zverejňovanie informácií o nomináciách úradníkov aj bežným ľuďom, ktorí o nich vo svojich regiónoch vedia.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 18:47