StoryEditor

Krajči sa vracia. K referendu

17.09.2010, 00:00

Bol hlavnou postavou zmareného referenda v roku 1997. Parlament ho zbavil imunity, no odsúdenie znemožnila Mečiarova amnestia. Exminister vnútra za HZDS Gustáv Krajči pre HN vyhlásil, že referenda túto sobotu sa tentoraz zúčastní. "Sú to otázky, ktoré sú zaujímavé,“ konštatuje. Imunitu poslancov však nechce obmedzovať. Podľa neho je už v dnešnej podobe minimálna.

"Politika mi nechýba“
Krajči sa z politiky úplne stiahol. Dnes sa venuje svojej záľube - vlastní predajňu s poľovníckymi potrebami a skrytú strelnicu. "Politika mi nechýba, som rád, že to už ide mimo mňa. Nech si to každý odskúša, ako to chutí,“ hovorí s odstupom Krajči. Krajčiho stranícky kolega a exposlanec Gabriel Karlin zas prišiel o imunitu kvôli podozreniam v úplatkárskej afére. Parlamentní kolegovia súhlasili s jeho väzbou v roku 2003 na žiadosť prokuratúry.

Či pôjde v sobotu k volebným urnám, kde sa v jednej z referendových otázok tiež rieši problém poslaneckej imunity, zatiaľ nevie. Neprezradil ani, ako by hlasoval. "Je to moja vnútorná záležitosť, nechajte to na mňa, ako sa zachovám. Oni sa zachovali tak, ako sa zachovali,“ vyhlásil Karlin.

Sloboda pre Karlina
Karlin bol obvinený po tom, čo ho polícia zadržala v kancelárii hnutia v Banskej Bystrici. Obálku s hotovosťou do kancelárie priniesol policajný agend a mala skončiť v exposlancovom kufríku. Peniaze boli údajne určené pre vtedajšieho riaditeľa banskobystrickej župy Milana Mráza. Malo ísť o províziu za získanie zákazky pri dostavbe telocvične. Súdy Karlina pre nedostatok dôkazov oslobodili. V súčasnosti sa sporí s vydavateľmi troch slovenských denníkov a žiada odškodné 400-tisíc eur. Bývalý poslanec je dnes už na dôchodku.

Dušan Muňko, bývalý štátny tajomník ministerstva životného prostredia a exšéf Sociálnej poisťovne, sa už na verejnosti zrejme nezbaví nálepky chovateľ papagájov. Pre vzácne druhy exotických vtákov mu totiž v minulosti hrozilo väzenie. Poslanci ho však na trestné stíhanie nevydali. Problémy so zákonom si narobil pre chovanie vzácnych exotických operencov, ktorých vývoz bol zakázaný ešte v roku 1967.
Dnešný poslanec Smeru-SD Dušan Muňko nevedel vtedy údajne predložiť doklady o nadobudnutí týchto chránených zvierat. Generálna prokuratúra napokon svoje podozrenia zastavila s tým, že skutok nebol trestným činom. K účasti na referende sa nechcel vyjadriť. "Strana vydala jasné stanovisko.“ Smer vyhlásil, že nebudú vyzývať svojich voličov, aby šli k volebným urnám.

Odsúdené na neúspech
Pre dopravnú nehodu, pri ktorej utrpela viaceré zranenia jedna osoba, sa bývalý poslanec SNS Sergej Chelemendik dobrovoľne vzdal vlastnej poslaneckej imunity. Ani to však nestačilo na to, aby mu ju oficiálne vzal parlament. Poslanci ho počas minulého volebného obdobia do rúk zákona nevydali. O vzdanie sa imunity ich žiadal generálny prokurátor Dobroslav Trnka.

Chelemendik sa referenda nezúčastní, považuje ho za čisto volebnú akciu SaS a za akciu dopredu odsúdenú na neúspech. "Čo sa týka samotnej imunity, myslím si, že má byť obmedzená iba na výroky v parlamente,“ tvrdí exposlanec, ktorý sa dnes venuje zakladaniu internetovej televízie a vydavateľskej činnosti.

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 14:16