StoryEditor

Vinníci sú stále neznámi

01.03.2011, 23:00

Hoci príbuzní obetí by vinníkov tragédie v Novákoch najradšej videli za mrežami, ani po štyroch rokoch sa nedočkali spravodlivosti. Na piatich obvinených bola podaná obžaloba ešte v januári minulého roku. Proces však "viazne" na rozhodnutí Najvyššieho súdu, či o prípade bude rozhodovať senát alebo jeden sudca.

V podobných procesoch tento postup doteraz nebol jednotný. "Je tam diera v zákone. Niekto by mohol podať námietku, keď sa zvolí jeden zo spôsobov a tri roky vyšetrovania by boli stratené," tvrdí zástupca pozostalých po nováckej tragédii Jozef Kováč, ktorý pri výbuchu prišiel o manželku. "Touto otázkou by sa malo zaoberať trestnoprávne kolégium Najvyššieho súdu na svojom zasadnutí 24. a 25. mája 2011," uviedol hovorca súdu Michal Jurči. To, či sa Nováky dostanú na program májového kolégia, však nie je isté a bez jeho rozhodnutia sa Okresný súd v Prievidzi nepohne. "Po získaní stanoviska bude súd ďalej konať," hovorí podpredsedníčka prievidzského súdu Noema Turanovičová.

Prvé verejné zasadnutie súdu sa konalo vlani koncom novembra. Prišli všetci obvinení. "Keď som videl Eduarda Balúcha (jeden z manažérov podniku, pozn. red.), ako sa usmieva, chytil som ho pod krk. Psychicky som to neuniesol," opisuje svoju reakciu Kováč. "Arogantný chlap, keby aspoň povedal, prepáč." Podľa pozostalých tragédia nebola nešťastnou náhodou, ale úmyselným zanedbaním bezpečnosti.

Aj keď tragédia stále nepozná svojich vinníkov, príbuzní veria v spravodlivosť. "Polícia aj prokuratúra odviedli dobrú prácu. Musíme veriť, že to dobre dopadne," uzatvára Kováč.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:29