StoryEditor

"Mečiarland" sa rozrástol o ďalšiu pôdu

09.08.2010, 00:00

Auto s prívesom, vkladné knižky, orná pôda, trávnaté porasty či zastavané plochy a nádvoria. To všetko vlani pribudlo predsedovi ĽS-HZDS Vladimírovi Mečiarovi. Vo svojom majetkovom priznaní za rok 2009, ktoré zverejnila Národná rada SR, pritom vykázal "iba“ 24 108 eur za prácu v parlamente. Predseda dnes už mimoparlamentnej strany iné príjmy nemal.

Naopak, jeho bývalý koaličný partner Ján Slota (SNS) v porovnaní s predchádzajúcim rokom schudobnel. Vo svojom majetkovom priznaní už neuvádza úspory. Práve títo lídri strán dodnes uspokojivo nevysvetlili pôvod svojho majetku. Ako jediní tiež HN neposkytli svoje majetkové priznania ešte pred voľbami a odkázali nás na parlament.


Mečiar nechce susedov
Mečiar už v minulosti začal skupovať pozemky so zrúcaninami v okolí Dolnej Poruby. "Aby som mal pokoj od susedov,“ odôvodnil vtedy budovanie svojho "Mečiarlandu“ médiám. Priznal tiež, že za zrúcaniny zaplatil 17-tisíc eur. V akom rozsahu a v akej hodnote líder HZDS nadobudol svoju ďalšiu pôdu, sme sa nedozvedeli. Z majetkového priznania to nevyplýva a strana to odmieta komentovať. "Všetky informácie, ktoré zo zákona predseda mal zverejniť, zverejnil. Na ostatné otázky odpovedať nebudeme,“ reagovala na žiadosť o bližšie informácie hovorkyňa strany HZDS Soňa Jantoľáková.

Bývalý trojnásobný premiér čelil kritike za to, že nevysvetlil, odkiaľ vzal peniaze na svoju vilu Elektra v Trenčianskych Tepliciach.

Slotovi nebolo do reči
O svojich majetkových pomeroch nebolo do reči ani Slotovi. Síce sme sa mu dovolali, no odkázal nám, že rušiť ho nesmieme a zavesil. Okrem platu poslanca vo výške 24 108 eur uvádza aj zhruba päťtisíc eur v kolónke iné príjmy. "Môže to byť odmena za prácu poslanca v Žilinskom samosprávnom kraji,“ reagoval za Slotu Rafael Rafaj.

Zo štandardného poslaneckého platu si stále dokáže Slota platiť prevádzku lietadla typu Diamond DA 42, "živiť“ dve osobné autá, motorku. Peniaze mu postačujú aj na zabezpečenie bývania v jednom byte, má tiež chatku so záhradou.

Nešli obchody?
Výrazne slabší rok zažíval aj exminister financií a poslanec Smeru Ján Počiatek. Kým v roku 2008 sa mohol pýšiť takmer tridsaťmiliónovým zárobkom v starej mene, o rok neskôr sa jeho majetok stenčil o tretinu. Podľa majetkového priznania zarobil Počiatek popri ministerskom plate "len“ 607-tisíc eur. Či za to môže skutočne kríza, sa nám zistiť nepodarilo. Nižší zisk oproti minulosti si na účet pripísal aj exminister vnútra a Počiatkov obchodný partner Róbert Kaliňák. Napriek horšiemu výsledku si terajší poslanec kúpil byt. Oboch exministrov pritom predbehol ich stranícky kolega Pavol Pavlis. Ako iný príjem uviedol sumu niečo vyše 700-tisíc eur. Oproti predošlým rokom niekoľkonásobne zväčšil svoje zárobky.

Poslanci, ktorí zasadli do parlamentných lavíc prvýkrát, majú ešte dnes čas podať majetkové priznania. O jeden deň k dobru dostali náhradníkov za poslancov, ktorí odišli do exekutívy. Z nami oslovených poslancov už teraz priznal svoje majetkové pomery Peter Osuský z OKS. Okrem bytu má len veľkú knižnicu, zbierku známok a v banke úspory 35-tisíc eur. V rozhovore tiež sľúbil, že vyplní aj formulár Aliancie fair-play. Podobný prísľub nám dal tiež nový poslanec za SDKÚ-DS Marek Vargovčák či Igor Sidor (Most-Híd). "Nemám problém s tým, čo som za dvadsať rokov nadobudol,“ dodal poslanec Sidor.

Poslanec Igor Matovič z Obyčajných ľudí zasa uvádza majetok v hodnote 55-tisíc eur. Svoju firmu regionPress pred vstupom do parlamentu prepísal na manželku. "Majetok som na manželku prepísal pred tromi rokmi, išlo o zrušenie bezpodielového vlastníctva manželov. Nebol to účelový krok, aby som zatajoval majetky pri vstupe do politiky,“ odôvodnil HN Matovič.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:37