StoryEditor

V zóne ohrozenia je už aj Slota

27.10.2009, 23:00
Pätine voličov hrozí, že ich hlasy môžu v parlamentných voľbách "prepadnúť". Až štyri strany sa totiž v najnovšom prieskume ocitli tesne nad a pod hranicou zvoliteľnosti.
Komentár HN
Bez Mečiara či Sulíka to nepôjde

Bude Ján Slota aj 13. júna 2010 predsedom parlamentnej strany? Bude Vladimír Mečiar aj 13. júna 2010 predsedom parlamentnej strany? Budú mať súčasné opozičné strany toľko mandátov ako Ficov Smer-SD?

Do "zóny ohrozenia“ sa podľa agentúry Focus prepadla už aj koaličná SNS - s necelými šiestimi percentami. "Môže to byť oneskorená reakcia časti voličov na to, čo sa okolo tejto strany dialo,“ tvrdí pre HN sociológ Martin Slosiarik.

Strana Jána Slotu by sa v októbri dostala do parlamentu iba o vlások - podobne ako obe maďarské strany Most-Híd a SMK. Len tesne by bez poslancov zostala nová strana SaS Richarda Sulíka. Reálne tak hrozí, že "pod čiarou“ sa môžu ocitnúť strany, ktorých prepadnuté percentá môžu pravici chýbať pri súperení s Robertom Ficom o zostavenie novej vlády. Podľa analytikov tak nastal čas, aby stredo-pravé strany začali riešiť, ako využiť potenciál prípadných prepadnutých hlasov. Slosiarik v tejto chvíli vidí pre súčasnú opozíciu jediné východisko: "Nejaká predvolebná koalícia.“

Prečítajte si aj:
Istotu parlamentu nemajú až štyria

Minimálne štyri politické strany nemajú v tejto chvíli istotu, že sa po voľbách dostanú do parlamentu. A ich voličom hrozí, že ich hlasy „prepadnú“. Aspoň tak to naznačuje najnovší prieskum agentúry Focus.

So Sulíkom treba začať rátať

Sociológ Focusu Martin Slosiarik pre HN:

SNS sa dostala tesne nad hranicu zvoliteľnosti. Ako sa to dá vysvetliť?
– Môže to byť oneskorená reakcia časti voličov na to, čo sa okolo tejto strany dialo. Ale treba to brať aj s istou rezervou, lebo zatiaľ sa nezakladá žiadny trend. Vždy je časť elektorátu naviazaná pevne na stranu a časť nie je. Ak teda teraz stúpli preferencie zhruba o dve percentá Smeru, nemožno vylúčiť, že časť z nich sú fluktuanti, ktorí raz povedia, že by volili Smer, inokedy povedia, že SNS.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 15:22