StoryEditor

Za diaľkové štúdium zaplatia všetci

24.03.2011, 23:00

Bezplatnému diaľkovému štúdia včera definitívne odzvonilo. Poslanci schválili novelu vysokoškolského zákona, ktorá potvrdzuje verdikt Ústavného súdu z mája minulého roka. Ten rozhodol, že nemôžu na školách fungovať súčasne platené aj bezplatné externé odbory.
Od nového akademického roka tak zaplatia všetci diaľkoví prváci bakalárskych a magisterských študijných programov -- a to aj tí, ktorí za bakalársky program neplatili. Zadarmo doštudujú bakalári alebo magistri, ktorí nastúpili na bezplatný študijný odbor. Tento postup sa nepáči opozícii. "Je to zneužitie Ústavného súdu, pretože on nepovedal, že má byť externá forma spoplatnená," tvrdí pre HN exminister Ján Mikolaj (SNS).

Štipendiá pre externistov
Z parlamentu včera odkázali poslanci študentom aj dobrú správu. Schválili pozmeňujúci návrh nezávislého poslanca Igora Matoviča, podľa ktorého dostane prospechové štipendium desať percent najlepších študentov. Takéto "privilégium" majú v súčasnosti denní študenti, ktorí za výborný prospech môžu dostať "odmenu" vo výške asi tristo eur za semester.

"Podľa nás by študent denného aj externého štúdia mal mať na štúdium rovnaké podmienky. Toto je prvý krok," hovorí pre HN Matovič, ktorý spolu s ďalšími Obyčajnými ľuďmi pred niekoľkými týždňami avizoval, že za zákon spoplatňujúci všetkých externistov nezahlasuje. Ako dôvod uvádzal, že svojim voličom sľúbil jedno bezplatné štúdium -- či už denné alebo externé. "Keď teda rozhodol Ústavný súd, že musíme spoplatniť všetkých externistov, tak poďme inou cestou, dajme tým desiatim percentám najlepších prospechové štipendiá." Hovorkyňa ministerstva školstva Miriam Žiaková dodáva, že pozmeňujúci návrh bol pripravený v súčinnosti s pracovníkmi ministerstva. O finančné prilepšenie za dobré známky môžu zabojovať diaľkari vo všetkých ročníkoch od nového akademického roka.

Novela vysokoškolského zákona, ktorú vypracovali poslanci z KDH, priniesla aj ďalšiu významnú zmenu. Vysoké školy nebudú limitované pri prijímaní diaľkových študentov ako doteraz. Podľa súčasného zákona ich mohli prijať nanajvýš toľko, koľko mali denných študentov. Ministerstvo ani poslanci sa neboja toho, že by to školy viedlo k prijímaniu nadmerného počtu diaľkarov na úkor denných. "Štatistiky potvrdzujú, že záujem o externé štúdium má dlhoročný klesajúci trend. Ani v súčasnosti školy nenapĺňajú kapacity, ktoré majú v externej forme vysokoškolského štúdia k dispozícii," tvrdí Žiaková.

Podľa poslanca Martina Poliačika (SaS) ako prevencia pred takýmito prípadmi môže slúžiť prísna kontrola škôl, či majú dostatok profesorov na počet študentov. "Ak tam budeme mať na jedného profesora dvesto alebo tristo ľudí, tak tam niečo nie je v poriadku."

Školy nie sú proti
Zvyšovanie počtu externistov nepredpokladá ani prezident Slovenskej rektorskej konferencie Libor Vozár. "Navyše pán minister už avizoval úpravy externého štúdia, kde sa snaží zrovnoprávniť denné a externé štúdium, a preto si myslím, že v budúcnosti dôjde skôr k uprednostňovaniu denného štúdia," hovorí pre HN. Pozitívne hodnotí aj možnosť získať prospechové štipendium pre externistov. "Ak dôjde k zrovnoprávneniu denného a externého štúdia z hľadiska povinností, je správne, aby aj z hľadiska benefitov boli tieto štúdiá rovnoprávne."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:58