StoryEditor

Každý piaty liek je oddnes už drahší

01.04.2011, 00:00
Po štvrťroku sa opäť menili ceny liečiv. Pacientka, ktorá berie viacero liekov zároveň, tvrdí, že jej to nabúra rozpočet.

Oddnes nás v lekárňach opäť čakajú prekvapenia pri cenách liekov. Kategorizačná komisia tak ako každý štvrťrok rozhodla o nových doplatkoch pre pacientov. Priplatíme si tak asi pri pätine liečiv. Zhruba desať percent liekov, naopak, zlacnie.

Záťah na rodinný rozpočet
Napriek tomu, že nedošlo k plošnému zvyšovaniu cien, pacientom, ktorí užívajú viacero liekov súčasne, môžu zmeny nabúrať rodinný rozpočet. Pani Mária Jaššová má dlhodobé problémy s chrbticou a kŕčovými žilami. Pri veľkých bolestiach užíva liek proti bolesti Flugalin. Dáva si ho predpisovať každé štyri mesiace. Flugalin po novom zdražie o viac ako dve eurá.

Podľa viceprezidenta Slovenskej lekárnickej komory Ondreja Sukeľa pritom toto analgetikum nemá ekvivalent s rovnakou účinnou látkou a nižšou cenou, pre ktoré by sa lekár mohol pri predpisovaní rozhodnúť. "Určite to zaťaží môj rodinný rozpočet, lebo beriem aj iné lieky, ktoré sú drahé,“ tvrdí pacientka.

Popri Flugaline ešte pani Jaššová užíva Detralex na kŕčové žily. Na každé balenie sa dopláca až jedenásť eur. "Keď sa mi Detralex minie, pár dní vždy váham, či si ho pôjdem predpísať, lebo je skutočne drahý. Ale dlho bez neho fungovať neviem,“ sťažuje sa pani Jaššová.

Ďalší liek "k dobru“
K spomenutým liekom jej ešte pred dvoma týždňami lekári pridali aj Prestance - liek na zníženie krvného tlaku. V tabuľke o zvyšovaní cien z ministerstva zdravotníctva svieti pri 90-tabletovom balení Prestance doplatok vyšší o 7,46 eura. V kategórii liekov proti zvýšeniu krvného tlaku podobne zdraželi tiež ďalšie medikamenty. Sukeľ z lekárnickej komory hovorí, že sú to lieky, ktoré v sebe kombinujú viacero liečiv.

"Sú najefektívnejšie pri liečbe hypertenzie,“ dodáva lekárnik. "Úhrady zdravotných poisťovní pre kombinované prípravky sa upravovali na základe úhrad za jednotlivé liečivá v nich obsiahnuté,“ vysvetľuje tvorbu ceny týchto liekov hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Katarína Zollerová.

Lacnejšie antibiotiká
Dobrou správou pre pacientov je zlacnenie viacerých antibiotík. Síce to nie sú dramatické "zľavy“, no aj to môže pomôcť rodinám, ktoré majú viac chorých detí súčasne. "Zrejme to bude preto, že v každej skupine je dostatok generických výrobcov, takže tam je tlak na cenu dosť silný,“ vysvetľuje tento jav viceprezident lekárnickej komory. Dodáva, že len antibiotiká s účinnou látkou klaritromicin napríklad vyrába osem výrobcov. "Tí sa predbiehajú, kto bude mať najnižšiu cenu.“

Sukeľ upozorňuje, že zo zoznamu liekov vypadlo takmer tristo z nich, no pacienti sa tohto čísla báť nemusia. "Môže totiž ísť o zrušenie nejakého konkrétneho balenia, napríklad nebude sa dodávať 60-, ale iba 30-tabletové“ tvrdí.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 16:50