StoryEditor

Eurofondy znova rozdeľovali koalíciu

13.08.2010, 00:00

Koalícia ani dva dni po schválení programového vyhlásenia nemala vyjasnené viaceré veci okolo kompetencií ministerstiev. Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd) sa s ministrom dopravy Jánom Figeľom (KDH) nevedeli dohodnúť na tom, akým spôsobom sa prerozdelia operačné programy po zaniknutom rezorte výstavby. Nakoniec našli riešenie. Ministerstvo dopravy prevezme úlohu koordinátora, ktorý metodicky usmerní jedenásť operačných programov.
Figeľove ministerstvo zas bude riadiť dva operačné programy, z ktorých tečú eurofondy -- doprava a technická pomoc. Rozšírené právomoci by mal začať užívať od novembra. Po ministerstve výstavby mu zostane aj bytová výstavba, územné plánovanie a stavebný poriadok či poskytovanie štátnej prémie k stavebnému sporeniu. Simonovi zostanú programy Bratislavský kraj, program cezhraničnej spolupráce s Českou republikou a program rozvoja vidieka.

Ešte včera sa sporili aj ministri hospodárstva Juraj Miškov (SaS) s ministrom zahraničných vecí Mikulášom Dzurindom (SDKÚ-DS) o to, kto bude menovať zahraničných obchodných radcov. Nakoniec sa dohodli, že si záležitosti okolo radcov podelia. "Pod ministerstvo zahraničných vecí budú radcovia spadať kompetenčne, čiže ich budú napríklad platiť, odborne a metodicky pod nás," potvrdil nám Miškov.

Podľa neho je dôležité, aby hospodárstvo malo na obchodných radcov dosah, pretože riešia obchod pre rezort. "My vieme, čo potrebujeme, potrebujeme mať priamy kontakt a nie žiadať všetko cez diplomaciu," zdôvodňoval minister. Dzurinda si nakoniec predsa len vybojoval, že radcov bude menovať a vyberať on. Podľa našich informácii si však Miškov dal podmienku, že do výberu bude môcť hovoriť a prejde len taký človek, ktorý splní požiadavky ministra hospodárstva. Dzurinda sa včera k celej veci nechcel vyjadriť. "Do ukončenia tohto procesu je z nášho pohľadu zbytočné riešiť delimitáciu obchodných radcov prostredníctvom médií," reagoval tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 22:55