StoryEditor

Fico oživuje voľbu šéfa prokuratúry

03.01.2011, 23:00

Opozičný Smer-SD sa usiluje koalícii nadiktovať, ako má postupovať pri voľbe nového generálneho prokurátora. Predseda strany Robert Fico včera ohlásil, že budú iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady, na ktorej chcú tajne voliť nového šéfa prokuratúry. Koaličné strany sa pritom dohodli, že nové voľby budú až po tom, ako voľby zmenia na verejné.

Navrhnú Trnku aj Čentéša
Fico s odtajnením volieb naďalej nesúhlasí. Koaličným stranám včera odkázal, že o podpore svojho spoločného kandidáta Jozefa Čentéša nemajú len hovoriť, ale hlasovaním ju dokázať. "Nemôžu prísť po Koaličnej rade, vyhlásiť -- obnovená dôvera, pusinky, 79 hlasov a kandidát Čentéš. Ale voliť budú až v júni verejnou voľbou. O čom rozprávajú? Nech nerobia z národa hlupákov," povedal šéf Smeru.

Koalícia sa opätovne postavila za Čentéša, keď v parlamente počas decembrovej voľby takmer pohorel. Od jeho podpory nečakane odskočili šiesti koaliční politici, ktorí v rozpore s koaličnou dohodou pomáhali zvoleniu jeho súpera Dobroslava Trnku. K úspechu mu chýbal jediný hlas. Kto koalíciu zradil, nie je známe. Koalícia sa po zrade rozhodla, že začiatkom roka presadí novelu, ktorá voľby odtajní a potom si voľby zopakuje.

Smer včera avizoval, že na mimoriadnu schôdzu navrhne Trnku aj Čentéša. Podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Hrušovského iniciatíva Smeru nemusí byť v súlade so zákonmi. "Ak by sa pristúpilo k hlasovaniu, nebol by naplnený zákon, podľa ktorého predseda parlamentu má vyhlásiť termín, dokedy sa majú predkladať kandidáti na post generálneho prokurátora." Smer to popiera.

Rozhodne Koaličná rada
Šéfovia koaličných strán spolu s premiérkou Ivetou Radičovou tvrdia, že svojho plánu sa nevzdajú. "Návrh predsedu Fica považujeme za odpútavanie vlády od riešenia naliehavých problémov občanov, od plnenia vládneho programu, ako aj o snahu narúšať jednotu vládnej koalície," tlmočil stanovisko hovorca SDKÚ-DS Michal Lukáč.
Či koalícia iniciatívu Smeru zmietne zo stola tým, že v parlamente neodsúhlasí program mimoriadnej schôdze, predseda Mostu-Híd Béla Bugár nechcel komentovať. "O postupe rozhodne budúcotýždňová koaličná rada," uviedol. Fico plánuje návrh podať až po 15. januári.

Podľa poslankyne z klubu SDKÚ-DS Jany Dubovcovej neobstojí ani Ficov argument, že Generálna prokuratúra nemôže ostať bez šéfa. Trnkovi sa končí funkčné obdobie na začiatku februára. "Jeho kompetencie automaticky preberie prvý námestník. Smer iba robí politickú propagandu."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 19:54