StoryEditor

Zemný plyn áno, no najmä v hromadnej doprave

11.11.2009, 23:00

Biokomponenty a ďalšie prísady majú v klasických palivách, ako je benzín a nafta, pozitívny dosah na životné prostredie. No aj napriek tomu, že sa vďaka nim zlepšilo spaľovanie a obmedzilo znečisťovanie, nemožno tvrdiť, že na ekológiu pôsobia pozitívne.

Do popredia sa preto dostávajú alternatívne možnosti pohonov, napríklad pohon na CNG, teda na stlačený zemný plyn. V súčasnosti nie je taký známy a využívaný ako pohon LPG, ktorý využíva skvapalnený propán-bután, hoci má niekoľko výhod. Pri spaľovaní CNG napríklad nevzniká dráždivý zápach ako pri LPG. A keďže je ľahší ako vzduch, v prípade úniku stúpa hore a rozptýli sa v atmosfére, môžete na rozdiel od áut s pohonom LPG parkovať aj v podzemných garážach.

"CNG je ekologické, ekonomicky výhodné a bezpečné motorové palivo," povedala hovorkyňa Slovenského plynárenského priemyslu Patricia Kubicová. Jeho najširšie využitie je dnes v hromadnej doprave. "Čiastočnú obmenu vozových parkov už zvládli dopravné podniky v Bratislave, Košiciach, Zvolene, Michalovciach a Nitre." Čoskoro sa vraj plánuje plynofikácia autobusov v Banskej Bystrici a Prievidzi a v prípade schválenia peňazí z eurofondov budú podľa Kubicovej využívať autobusy na CNG aj obyvatelia Prešova, Žiliny, Trnavy, Ružomberka a Liptovského Mikuláša.

"Pomalšie sa však presadzuje v podnikovej a individuálnej doprave," hovorí Kubicová. Dôvodom môže byť doteraz veľmi málo existujúcich plniacich staníc, ktorých je zatiaľ na Slovensku len šesť. "Kým nebude vybudovaná dostatočná sieť staníc, CNG ostane zaujímavé len pre podnikateľov s regionálnou dopravou v okruhu do 150 kilometrov, alebo pre podniky, ktoré disponujú veľkou podnikovou flotilou," uznáva.

Úspora nákladov na palivo osobných vozidiel pri používaní CNG je od 15 do 45 percent. Podľa toho, či porovnávame naftovú alebo benzínovú verziu. "Autobusy na pohon CNG ušetria ročne až 30 percent nákladov."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 17:12