StoryEditor

Požiadavky NATO menia priority rezortu obrany

12.01.2004, 23:00

Slovensko bude pre potreby NATO pripravovať už len tri typy jednotiek - ženijné, jednotky vojenskej polície a jednotky radiačnej, chemickej a biologickej ochrany. Po diskusiách s predstaviteľmi NATO totiž ministerstvo obrany upustilo od zámeru pripravovať pre alianciu aj pôvodne plánované špeciálne jednotky. "Od tohto cieľa sme museli ustúpiť, pretože zabezpečovať výcvik, výzbroj a predovšetkým nasadenie týchto jednotiek v zahraničí je finančne príliš náročné," povedal včera minister obrany Juraj Liška. Pre NATO je totiž prioritou nasaditeľnosť týchto jednotiek v zahraničí a ich schopnosť dlhodobého pôsobenia, čo si vyžaduje aj zabezpečenie rotácie príslušníkov týchto jednotiek. V praxi to znamená, že rovnako vycvičených, vystrojených a vyzbrojených vojakov musí byť niekoľkonásobne viac než je počet tých, ktorí sú aktuálne nasadení v misii. NATO má navyše záujem o väčšie jednotky, až v sile práporu, čo by si v prípade špeciálnych jednotiek vyžiadalo obrovské výdavky.
Jedným z dôvodov vyradenia špeciálnych jednotiek z priorít pre alianciu je to, že NATO vznieslo aj niekoľko desiatok ďalších požiadaviek, z ktorých už Slovensko takmer polovicu akceptovalo a o ďalších sa rokuje. Najzávažnejšou je požiadavka na zahraničnú nasaditeľnosť podstatne väčšej časti ozbrojených síl, než sa pôvodne predpokladalo. Pôvodne sa počítalo s nasaditeľnosťou 4 % OS SR v zahraničí, NATO však požaduje až 8 %. Už len to si podľa Lišku vyžiada vyššie výdavky, než sa pôvodne plánovalo. Podľa náčelníka Generálneho štábu ozbrojených síl SR generála Milana Cerovského to však neznamená zánik špeciálnych jednotiek. Tie zostanú súčasťou OS SR, no budú sa cvičiť predovšetkým na protiteroristické operácie na území SR a s ich využitím sa počíta tiež pri nevojenských ohrozeniach, nebudú však nasadzované v zahraničí. V akom počte a v akej forme budú špeciálne jednotky súčasťou OS SR, bude podľa Cerovského známe na jeseň.
Minister obrany v tejto súvislosti uviedol, že snahou je vyhnúť sa chybám, ktoré v prístupovom procese do NATO urobili Česko, Poľsko a Maďarsko, keď aliancii ponúkali to, čo neskôr, prevažne pre nedostatok financií, neboli schopní realizovať.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 01:50