StoryEditor

Naši občania vnímajú EÚ ako dojnú kravu

28.02.2011, 23:00

Ako sa dá vysvetliť obrovský eurooptimizmus Slovenska?
Vyplýva to z toho, ako vnímame situáciu v našej krajine. Či už vzhľadom na hospodársku krízu, alebo akých máme politikov. Ľudia ich považujú za skorumpovaných. Máme pocit, že na západ od nás je tá slušnejšia časť Európy, ktorá by nás mohla zachrániť.

Podľa prieskumu si Slováci EÚ prevažne stotožňujú s výhodami, ktoré im z členstva plynú. Slobodným pohybom, možnosťou štúdia a práce.
Slováci sa jednoznačne prikláňajú k tomu, že Slovensko profituje z členstva v únii. Nielen tým, že sa po nej môžeme voľne pohybovať, ale takisto cez eurofondy. Vyplýva to z toho, že Slováci vnímajú EÚ ako dojnú kravu. Čakajú, že bude riešiť problémy, ktoré si tu my nevieme vyriešiť. V okamihu, keď budeme vyspelou krajinou a budeme musieť prispievať "zaostalejším krajinám" ako Macedónsko alebo Moldavsko, sa prejaví, či sme naozaj takí euronadšenci.

Očakávate, že sa tá karta obráti?
Očakávam, že sa to zmení dosť zásadne, tak ako sa to zmenilo v Nemecku a vo Francúzsku - v krajinách, ktoré boli najviac proeurópske. Teraz sa to mení. Vedenia sú naďalej proeurópske, na druhej strane občania prestávajú dôverovať únii a majú pocit, že na ňu viac doplácajú, ako z nej profitujú.


menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 04:56